Az Állami Tartalékalap igazgatója megerősítette, hogy üresek a raktárak és újabb teszteket sem rendeltek, Matovič már hétfőn leváltaná

2020. március 22. - 11:56 | Belföld

Vasárnap röviddel déli 12 óra előtt sajtótájékoztatót tartott az Állami Tartalékalap igazgatója, Kajetán Kičura.

Az Állami Tartalékalap igazgatója megerősítette, hogy üresek a raktárak és újabb teszteket sem rendeltek, Matovič már hétfőn leváltaná

Kičura megerősítette, amit Igor Matovič új kormányfő délelőtt nyilakozott, miszerint üresek az Állami Tartalékalap raktárai, egyáltalán nincs a készleten sem védőfelszerelés, sem FFP2 és FFP3 típusú védőmaszk.

Az igazgató megerősítette azt is, hogy az előző kormány először február 27-én szólította meg az Állami Tartalékalapot.

Kičura arra a kérdésre nem akart válaszolni, hogy Pellegrini felelős-e a tartalékalap késői megszólításáért. Korábban azzal védekezett, hogy nem dönthettek egyedül, és egész idő alatt a kormány és az egészségügyi tárca utasítására vártak.

Az igazgató azt is elmondta, hogy nem rendeltek újabb szállítmányt a megbízható tesztekből, a tartalékalap szerint ugyanis ezek "nem szerepeltek a kínálatban".

Az új egészségügyi miniszter szombaton arról tájékoztatott, hogy Szlovákiának összesen háromezer darab megbízható koronavírus-tesztje maradt.

Kičura hozzátette, az elkövetkező napokban újabb négymillió gyorsteszt érkezik Szlovákiába, ezek azonban kevésbé megbízhatóak, és csak azoknál a pácienseknél mutatják ki a fertőzést, akiknek már tüneteik vannak. A tervek szerint szerdán érkezik két repülőgép, pénteken pedig a harmadik, amelyek összesen 105 tonna árut hoznak.

„Ennek néhány hétre elégnek kellene lennie” – mondta az igazgató, majd hozzátette, a védőfelszerelések és a tesztek megrendelésével „sikerült elérni a lehetetlent, ma ugyanis Európában már semmit nem lehet venni”.

Kičura azt mondja, a tartalékalap azért rendelt gyorsteszteket, mert ez volt az egészségügyi minisztérium utasítása. Ezeket eredetileg a mentősöknek, a tűzoltóknak, a rendőröknek, és hasonlóan készenlétben dolgozó személyeknek szánták.

Matovič vasárnap kijelentette, ha Kajetán Kičura nem magyarázza meg az Állami Tartalékalapnál kialakult helyzetet, a kormány már hétfőn szavazni fog a leváltásáról.

A mai nap folyamán Matovič még folytatja a tárgyalást Kičurával, majd várhatóan 5 óra körül derül ki, hogy az igazgatónak sikerült-e meggyőznie az új miniszterelnököt. „A kormányfő csak olyan személlyel dolgozhat, akiben bízik. Ha bennem nem bízik, akkor ez világos” – jelentette ki délben az igazgató.

Közben Peter Pellegrini korábbi kormányfő cáfolta, hogy Szlovákia kevés tesztet végzett az elmúlt napokban. Elmondása szerint tegnap a tisztifőorvos megerősítette, hogy annyi tesztet végeztek, amennyi szükséges volt. „Nem kellene hazudniuk arról, hogy Szlovákia szándékosan csökkentette a számokat” – mondta Pellegrini a TA3 műsorában.

Pellegrini azt állítja, hogy a kórházak már január elején utasítást kaptak arra, hogy készítsék be a szükséges segédeszközöket, amelyeket az exkormányfő szerint most is használnak. Ezt követően kapta az Állami Tartalékalap az utasítást, hogy nagyobb mennyiségben is biztosítsa be az eszközöket.

Kapcsolódó cikk:
Matovič szerint Pellegrini Oscart érdemelne, időzített bombát hagyott Szlovákiának


(DenníkN)