Az Állami Tartalékalap leváltott főnökénél razziázott a NAKA!

2020. április 21. - 07:20 | Belföld

Közép-Szlovákiában tartott razziát a Nemzeti Bűnüldözési Ügynökség (NAKA) az Állami Tartalékalap néhány hete leváltott igazgatójánál, Kajetán Kičuránál.

Az Állami Tartalékalap leváltott főnökénél razziázott a NAKA!
Fotók: Rendőrség (Facebook)

A DenníkN információi szerint a rendőrök házkutatást tartottak Kičuránál. Az akció a közbeszerzésekkel történő manipuláció gyanújával függ össze.

A rendőrség megerősítette az információt, de egyelőre nem közölt bővebb információt, csupán két fotót.

Kičurának az új kormány megalakulása után röviddel távoznia kellett a tartalékalap éléről. Ennek oka az volt, hogy furcsa közbeszerzések mentek végbe a Smerhez közeli igazgató vezetése alatt.

Ráadásul éppen hogy csak megjelentek az első cikkek azzal kapcsolatban, hogy az Állami Tartalékalap háza táján nincs mindenki a helyzet magaslatán az egészségügyi segédeszközök vásárlásával összefüggésben, kiderült, ezekben a napokban vásárolt az azóta menesztett vezető fia Pozsony belvárosában két ingatlant. A 20 éves fiatal március 17-től lett tulajdonosa az államfői palotától nem messze található lakásoknak. Az ingatlanokra nem vett fel jelzáloghitelt sem, ami azt jelenti, volt elég készpénze a fiatalembernek. Erről az idősebb Kičura azt mondja, fia kölcsönt intéz magának.

Az Aktuality.sk szerint egy nappal az első lakás megvásárlása előtt az Állami Tartalékalap kötött 10 milliókat érő gyanús szerződéseket egy dúbravkai lakásba, illetve egy jókai családi házba bejegyzett cégekkel, a Lacorppal és az A-testing nevezetűvel. A tartalékalap a szájmaszkokat és a gyorsteszteket a normál ár többszöröséért vette meg, és ezt a tranzakciót már vizsgálja is a Közbeszerzési Hivatal is.

Kičura szerint véletlen egybeesés, hogy a Lacorppal kötött, felsrófolt árú, 22 milliót érő szerződés megkötése és a fiának a lakásvásárlása egy napra esik. Állítólag azért vett a fia egyszerre két ingatlant is, mert "remek ajánlat érkezett".

A NAKA márciusban indított büntetőeljárást a közbeszerzések és a lakásvásárlások miatt.

A lap szerint Kičura a Smer elnöke, Robert Fico közeli ismerőse, évek óta a magánéletben is találkoznak. Kičura eredeti foglalkozása bíró, 2012-ben a čadcai bíróságtól került a hivatal élére. 2018-ban alkotmánybíró akart lenni, a parlament azonban nem választotta meg. „A barátomnak tartom, és remélem, hogy ő is engem. Tisztelem azért, amit az életben elért” – mondta róla akkor Fico, akivel 27 éve ismerik egymást a DenníkN szerint.


(DenníkN)