Az államkassza állapota miatt bizonyos szociális segélyek tömeges kifizetésének megszüntetésére is szükség lehet

2023. október 17. - 16:35 | Belföld

Az államkasszával foglalkozó közgazdászok körében egyre gyakrabban felmerülő téma, hogy bizonyos szociális járulékokat ne tömegesen folyósítsanak – a kedvező anyagi helyzetben lévők kevesebbet vagy adott esetben semmilyen támogatást ne kapjanak.

Az államkassza állapota miatt bizonyos szociális segélyek tömeges kifizetésének megszüntetésére is szükség lehet
Fotó: Pixabay - illusztráció

A célzott támogatások által ugyanis évente százmillió eurókat lehetne megspórolni, a javaslat ellenzői szerint azonban nehéz megállapítani, kinek nincs szüksége az állami támogatásra.

A hivatalnokkormány a napokban egy sor megoldási javaslattal állt elő annak érdekében, hogy államháztartásunk elkerülje a görög forgatókönyvet.

Az egyik legnagyobb lehetséges megtakarítást éppen a szociális területen találták meg. Ha felére csökkentenénk a gyermek születésekor járó 800 eurós hozzájárulást, illetve amennyiben csökkentenék a nem rászorulóknak járó támogatásokat, már jövőre 200 millió eurót lenne képes megspórolni az állam, az ingyenes ebédek eltörlésével pedig a megtakarítás elérné a fél milliárd eurót – írja a Tvnoviny.sk.

A célzottabb támogatást azt jelenti, hogy meg kell határozni, a bevételek alapján ki jogosult a hozzájárulásra, és ki nem. Tény azonban, hogy a határt meghúzni nem egyszerű.

A támogatási rendszer módosítási javaslatának előzménye, hogy a következő három évben 6 milliárd eurót kell megspórolnia az új kormánynak, ha el akarja kerülni, hogy csődbe menjen az ország. Ez akkor következne be, ha az államadósság ellenőrizhetetlen növekedésnek indulna.

Három éven belül 10 százalékponttal nőne az államadósság, vagyis 2027-re elérné a GDP 70 százalékát, ha a kormány minden megszorítás nélkül, a már korábban elfogadott intézkedéseken nem változtatva készítene költségvetést a következő években. Ez akár az ország gazdasági csődjét is jelenthetné, ha a hitelezők nem lennének hajlandóak tovább finanszírozni a több mint 6 százalékos költségvetési hiányt.


(tvnoviny.sk/para)