Az államnyelvtörvény módosításáról szóló vita zárta a parlamenti ülésnapot

2019. június 25. - 08:28 | Belföld

Az államnyelvről szóló törvény SaS által javasolt módosítását, melynek értelmében megszüntetnék az államnyelv elsődlegességét más nyelvekkel szemben, valószínűleg a Most-Híd egyes képviselői is támogatni fogják.

Ezt Bastrnák Tibor (Híd), parlamenti képviselő jelentette ki hétfőn. Ugyanakkor rámutatott a javaslatban rejlő hibákra is, melyeket a törvényhozási eljárás során korrigálni kellene. Tibor Bernaťák (SNS) provokációnak nevezte a javaslatot, amely szerinte a társadalmi feszültség növekedéséhez vezethet. A törvénymódosításról szóló vita zárta a 46. parlamenti ülés 5. tárgyalási napját.

„Első látásra szimpatikusnak tűnik ez a törvény” – mondta Bastrnák. Ugyanakkor rámutatott olyan hibákra, „amelyek rosszat tennének a kisebbségi nyelveknek”. Hangsúlyozta: nem akar harcolni az államnyelv ellen.

„Ez egy teljesen rossz javaslat, puszta provokáció. Szlovákiában élünk, az államnyelvről van szó” – mondta Bernaťák, aki az egyházakat és iskolákat érintő módosításokat is bírálta.

Juraj Blanár, a Smer-SD képviselője szerint a javaslat egyedüli célja, hogy éket verjen a koalíciós partnerek közé. A módosítás beterjesztőinek kijelentésére hivatkozott, miszerint Peter Osuský (SaS) már 2014-ben is előállt ezzel a javaslattal, és a Híd akkor támogatta.

Ondrej Dostál (SaS) szerint a vitában két ellentétes nézőpont feszült egymásnak. „Az egyik oldalon van a hit az emberi szabadságban, a józan észben és a kisebbségek iránt tanúsított tisztelet. A másik oldalon állnak a nacionalista indulatok és előítéletek” – mondta. Hozzátette: az államnyelvről szóló törvény a mečiarizmus öröksége.


(TASR)