Az állampolgári jogok állapota iránt érdeklődő parlamenti képviselők száma 17, a többiek bizonyára elmentek a pébe

Ardamica Zorán | 2018. május 24. - 08:59 | Vélemény

Május 22-én Mária Patakyová ombudsman asszony, fordítom: az állampolgári jogok biztosa vagy az alapvető jogok védelmezője megtartotta parlamentben (amelynek felel) éves beszámolóját az alapvető emberi jogok betartásáról a tavalyi évben. Alapvető emberi jogok aláhúzva.

Az állampolgári jogok állapota iránt érdeklődő parlamenti képviselők száma 17, a többiek bizonyára elmentek a pébe
Illusztráció

17 képviselőnek. Fordítom: 150, az adónkból fizetett főből 17-nek, azaz uszkve a 10 százalékuknak.

Persze, tudjuk, hogy a tudomásulvételről szóló szavazásra mindig többen jönnek el. S azt is, hogy minden egyes honatya és honanya betűről betűre elolvasta otthon az anyagot, mivel tökéletesen tájékozott szeretne lenni a témában. Van, aki valószínűleg kétszer is, mert neki úgy könnyebb megérteni…

Persze, azt sem tagadjuk, a képviselői tevékenység nem csupán fenéklapításból áll, hanem frakciógyűlésekből, bizottsági teendők ellátásából, terepmunkából s a többi. Rettenetes a kedves és kedvetlen képviselők időbeosztása, már majdnem olyan vacak, mint mondjuk egy zenetanáré, se hétvége, se este, se hajnal, se semmi, ezért aztán lehetetlen mindannyiuktól számon kérni, hogy esetleg beüljön a plénumba meghallgatni egy éves jelentést, netán hozzá szólni valami okosat.

Ezek szerint evidens, az otthon olvasók és csak szavazni érkezők tökéletesen tisztában vannak vele, hogy a beadványok harmada az eljárások aránytalan elnyújtására vonatkozott. Ezt ugyebár a szlovák jogrend csesszinti el, amit mivel is lehetne jobban jobbítani, mint egy kiválóan irányzott és időzített (értsd: most azonnal) törvénnyel. Ami ugyebár a szegény, túlterhelt parlament és a remélhetőleg törvényjavasló kormány feladata. Lenne.

Ugyancsak terítékem voltak a rendőri túlkapások. Erre vonatkozóan létezik egy ENSZ-recept, amelyet már 83 állam elfogadott. Az Unióban csak ketten nem. Ki tetszenek találni, hogy Szlovákia az egyik,vagy megsúgjam. Oké, súgom: Szlovákia az egyikük. Kinek is kellene ezt jóváhagyni? Amikor amúgy a világ legfaszább rendőrsége a miénk?

Egyébként pedig e fokozottan szociális államban, amelyben fokozottan szociálisan éldegélünk (nem olyan szarul, mint a rothadó svájci, német vagy osztrák kapitalizmusban), a gyermekjogok kérdése volt még tematizálva. Azon belül is a rendőrségi eljárásokban való kihallgatásuk.

Nos, igen, valóban olyan időket élünk, amikor a bírósági és rendőri eljárások tényleg, de igazán tényleg hibátlanul zajlanak minálunk. Így aztán valóban nem fontos ott ülni, és szembesülni az addigra már elolvasott és a későbbiekben szorgalmasan hasznosított adatokat hallgatva. Minek? Amikor amúgy a világ legfaszább parlamentje a miénk?

Erre ugye (cop. FB-kommentelő barátom egy kolléga posztja alatt:) voksoláskor is gondolni fogunk. Mert fontos, hogy csak olyanok üljenek be a terembe jogainkat alkotva és védelmezve, akik… Nos, ha tényleg csak a méltókat választjuk be, szerintem akkor az egész parlament áll majd 17 főből.

Kicsit olcsóbb lesz. Kicsit gyorsabb és rugalmasabb.

A többiek majd inkább otthon olvassanak.