Az állampolgársági törvény javasolt módosítása a kisebbségeken nem segít

2020. augusztus 6. - 17:28 | Belföld

Az állampolgársági törvény tervezett módosítása nem oldaná meg azok helyzetét, akik nem rokoni kapcsolatra vagy állandó lakhelyre hivatkozva vették fel egy másik ország állampolgárságát. Főleg a magyar, illetve a horvát és a szerb kisebbségek tagjairól van szó, akik honosítását az anyaországok etnikai alapon könnyítették meg. Erre Ravasz Ábel mutatott rá abban az elemzésében, melyet a Bél Mátyás Intézet (BMI) weboldalán tettek közzé. A TASR hírügynökséget Morvay Péter, az intézet ügyvezető igazgatója tájékoztatta csütörtökön.

Az állampolgársági törvény javasolt módosítása a kisebbségeken nem segít
Illusztrációs felvétel (TASR)

A BMI szerint a kormányjavaslat túl komplikált, ráadásul egy rossz szabály alól ad kivételeket, a kisebbségekkel pedig nem törődik. Kedvezményezettjei kizárólag a külhoni szlovákok, a cseh állampolgárok, a tartósan külföldön élők és a házasság okán kettős állampolgárok.

Az elemzés javasolja a törvény kettős állampolgársággal kapcsolatos logikájának megfordítását. A szerző szerint a jogszabályból ki kell hagyni az állampolgárság automatikus elvesztését diktáló paragrafust, ehelyett fel kell sorolni azokat az eseteket, amikor egy másik ország állampolgárságának megszerzése problémát jelent Szlovákia számára, például mert nemzetbiztonsági kockázatot vonhat maga után.

„A bizonyítás kényszere így az állampolgárról az államra ruházódna át. Nem az előbbinek kellene bizonyítania, hogy az esete kivételes, annak érdekében, hogy ne veszítse el az állampolgárságát, hanem az utóbbinak, hogy az adott kettős állampolgárság gondot jelenthet”

– olvasható az elemzésben. Az intézet javasolni fogja a leírt módosítás beemelését a jogszabály szövegébe.

A Szlovák Belügyminisztérium múlt héten tárcaközi egyeztetésre bocsátotta az állampolgársági törvényt módosító javaslatot. Eszerint a szlovák felmenőkkel rendelkező személyek is igényelhetnének szlovák állampolgárságot. A törvény beterjesztői kilátásba helyezték a kettős állampolgárságot tiltó rendelkezés enyhítését is.

A jelenleg is hatályos állampolgársági törvényt Robert Fico (Smer-SD) első kormánya fogadta el 2010-ben arra a magyarországi törvényre reagálva, amely 2011-től egyszerűsítette a határon túli magyarok honosítását.

A szlovák „ellentörvény” értelmében elveszíti állampolgárságát az a személy, aki felveszi egy másik országét. Eddig 3384 személy veszítette el a szlovák útlevelét.

A Bél Mátyás Intézetet 2014-ben alapították. Tudományos és politikai tevékenységet folytat, célja a polgári elvek érvényesítése a politikában és a mindennapi életben. A Most-Híd párt partnerintézetéről van szó.

TASR