Az alma-, az őszibarack- és a szilvatermés is gyengébb lesz idén

2022. július 30. - 11:11 | Belföld

A szárazság miatt kicsi az alma, az őszibarack és apróbb a szilva is, ezért idén mindhárom gyümölcsből gyengébb termés várható.

Az alma-, az őszibarack- és a szilvatermés is gyengébb lesz idén
Fotó: TASR/Tomáš Doboš

A csapadékhiány a zöldségtermelőknek és a szőlészeknek is gondot okoz – közölte a TASR hírügynökséggel a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK).

A gyümölcstermesztők nagyon jó évre számítottak a szezon elején, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara szerint most már megelégednének az átlagos terméssel is. Bár a fák általában kevésbé érzékenyek a csapadékhiányra és a termelők csepegtetéses öntözést is alkalmaznak, ez sem elég.

„A csepegtetéses öntözés arra elég, hogy ne száradjanak ki a fák, de az igazi dús terméshez jóval több víz kellene”

– magyarázta a kamara.

Csepegtető öntözőrendszert sok zöldségtermelő is használ, de ilyen melegben ez is csak a növények életben tartásához elég.

„A termelők rengeteg vizet használnak el naponta, hogy legalább valami termés legyen, de gyakorlatilag minden növényfajta megszenvedi a szárazságot. Ilyen körülmények között nem lesz megfelelő minőségű és mennyiségű termés. Ezért nagyon fontos, hogyan alakul az időjárás a betakarításig”

– közölte a kamara.

A szőlőt is megviseli a szárazság, a termelők kézi öntözéssel is próbálkoznak a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara tájékoztatása szerint. Ugyanakkor egyes fajtáknak kedvez a száraz és meleg idő, ezekből jó bor lehet idén.

„Valamivel kevesebb bor lesz, de ezekből a fajtákból kiváló évjáratra lehet számítani. Ezért a borászok azt kérik, hazai bort fogyasszon a lakosság”

– zárta a kamara.