Az általa vezetett alakulat csapott le Kuciakék gyilkosaira, komáromi és magyar – ő az egyik jelölt a rendőrfőkapitányi posztra

2020. október 7. - 09:00 | Belföld

Míg az ideiglenesen kinevezett országos rendőrfőkapitány, Peter Kovařík, és első helyettese, Jana Maškarová tétovázik, egy biztos jelölt már akad a posztra.

Az általa vezetett alakulat csapott le Kuciakék gyilkosaira, komáromi és magyar – ő az egyik jelölt a rendőrfőkapitányi posztra
Hamran István - Fotó: Országos Rendőrkapitányság

Ő pedig nem más, mint Hamran István, a rendőrség Lynx Commando nevű elit alakulatának vezetője, akit egy évvel ezelőtt Helsinkiben megválasztották négy évre a 38 elit terrorellenes egységet tömörítő Atlas nevű szövetség elnökének is. Hamran a közelmúltban a Markízának megerősítette, hogy indul a rendőrfőkapitányi posztra meghirdetett pályázaton.

„Igen, eldöntöttem, hogy indulok a rendőrfőkapitányi posztért. Hogy miért, azt majd a meghallgatás során elárulom” – mondta.

A rendőrfőkapitányi poszt várományosainak egyetemi végzettséggel, 10 év rendőrségi gyakorlattal, és különleges rendőri képesítéssel kell rendelkezniük, emellett be kell nyújtaniuk egy koncepciót a rendőrség irányításáról és fejlesztéséről. Erre november végéig van módjuk.

A Hamran által vezetett Lynx Commando csapott le mintegy két évvel ezelőtt, 2018 szeptemberében a Ján Kuciak és Martina Kušnírová meggyilkolásáért, illetve az abban való bűnrészességért azóta elítélt vagy első fokon felmentett, de továbbra is gyanúsított személyekre Gútán (Miroslav Marček, Szabó Tamás) és Komáromban (Andruskó Zoltán, Alena Zsuzsová), emellett razziát tartottak Marian Kočner mintegy 20 ingatlanjánál és korábban a pozsonyi Piťo-banda tagjait is „ritkították”.

A rendőrség nemzetközi szinten is Lynx Commandóként ismert különleges alakulata a legbonyolultabb bevetéseket hajtja végre, többek között terroristák, emberrablók, szervezett bűnözői csoportok és más veszélyes bűnözők ellen.

Hamran még 2011-ben Jaroslav Spišiak rendőrfőkapitányi tevékenysége idején lett a Lynx Commando vezetője, de Tibor Gašpar alatt is az maradt. 2018 őszén viszont már arról beszélt, hogy míg Gašpar volt a rendőrkapitány, szakmailag meglehetősen eltért a véleményük a Lynx Commando működéséről és a rajtaütéseik száma is azt követően nőtt meg, hogy Gašpar távozott. Gašpar annak idején erre reagálva hazugnak nevezte őt, tehát evidens, hogy nem volt éppen rózsás a viszonyuk.

(parameter)