Az Általános Egészségbiztosítónak nem kell kifizetnie egy spinális izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyermeknek szánt 2 millió dollárba kerülő gyógyszert

2023. május 20. - 10:51 | Belföld

A pozsonyi  megyei bíróság helyt adott az Általános Egészségbiztosító (VšZP) fellebbezésének a Zolgensma gyógyszerrel kapcsolatos ügyben, amely során azt kérték az egészségbiztosítót, hogy fizessék ki egy spinális izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyermekbetegnek ezt a fontos gyógyszert. Ezt Ivana Štefúnová, az Általános Egészségbiztosító (VšZP) kommunikációs osztályának munkatérsa erősítette meg a TASR hírügynökségnek – hívta fel a figyelmet az ozdravme.sk portál.

Az Általános Egészségbiztosítónak nem kell kifizetnie egy spinális izomsorvadásban (SMA) szenvedő gyermeknek szánt 2 millió dollárba kerülő gyógyszert
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Pozsonyi V. Kerületi Bíróság márciusban sürgős intézkedéssel elrendelte a kétmillió dolláros gyógyszer kifizetését az egészségbiztosítónak.

"A megyei bíróság megváltoztatta az elsőfokú bíróság határozatát, és elutasította a felperes sürgősségi intézkedés elrendelésére irányuló javaslatát, amely megerősítette, hogy az elrendelés, így a gyógyszer kifizetésének feltételei nem teljesültek."

Az Általános Egészségbiztosító nem regisztrál más sürgős intézkedést a besorolatlan gyógyszerek kifizetésére. Úgy vélik, a bíróság döntése hozzájárul majd ahhoz, hogy a gyógyszereket kizárólag az egészségbiztosítóknak betartandó feltételek szerint engedélyezzék, ne a média és a közvélemény nyomására.

A biztosító érdeke, hogy minden segítségre szoruló beteg hozzájusson az innovatív gyógyszerekhez.

„Az egészségbiztosítók választási lehetőségeit azonban jelentősen korlátozza a költségvetés és a kategorizálatlan gyógyszerekre meghatározott korlátok, amelyeket az egészségügyi minisztériumnak haladéktalanul módosítania kell, kategorizálással vagy egy külön alap létrehozásával, amelyből az egészségbiztosítóknak lehetőségük lesz a kivételeket levonni, amíg be nem lépnek a kategorizálásba"

– tette hozzá a szóvivő.

Az állami egészségbiztosító idén további két biztosítottnak térítette meg a Zolgensmát - egy kísérleti újszülött szűrésnek köszönhetően közvetlenül a születés után diagnosztizálták náluk az 1-es típusú SMA-t.

"Az Általános Egészségbiztosító (VšZP) helyt adott a gyógyszer iránti kérelmeknek, mivel az orvosi bizonyítékok alapján az 1-es típusú SMA-ban szenvedő betegeknél akkor lehet a legjobb kezelési eredményeket elérni, ha a gyógyszert a születést követő 42. nap előtt adják be"

– mutatott rá Štefúnová.

Az Általános Egészségbiztosító támogatja az egészségügyi minisztérium azon kezdeményezését, hogy az SMA diagnosztizálására irányuló szűrés az újszülöttszűrés rendszeres része legyen állami egészségbiztosítási fedezettel.

"Ugyanakkor azon a vélemény erről, hogyha egy bizonyos gyógyszerrel történő kezelés válik standard és egyetlen terápiás alternatívává, akkor a gyógyszert kategorizálni kell, és minden olyan beteg számára elérhetővé kell tenni, akik megfelel az indikációs kritériumoknak"

- tette hozzá.

TASR/para