Hibaüzenet

Notice: unserialize(): Error at offset 22 of 27 bytes in variable_initialize() (line 935 of /var/www/parameter.sk/web/includes/bootstrap.inc).

Az amerikai alelnök szerint Berlin Oroszország foglyává válhat

Berlin Oroszország foglyává válhat az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítésével - jelentette ki Mike Pence amerikai alelnök szerdán a NATO jubileumi külügyminiszteri tanácskozásához csatlakozó egyik rendezvényen. 

Az alelnök egyúttal - Donald Trump elnökhöz hasonlóan - a NATO védelmi kiadásaihoz történő hozzájárulás teljesítését is sürgette Berlinnél.         

"Németország még mindig visszautasítja, hogy a GDP-je két százalékának megfelelő összeggel járuljon hozzá a közös védelmünkhöz" - mondta Pence. Majd azt hangsúlyozta: "egyszerűen elfogadhatatlan, hogy Európa legerősebb gazdasága változatlanul ne vegyen tudomást az orosz agresszió fenyegetéséről, elhanyagolja saját védelmét, és a mi közös védelmünket is". 

Mike Pence közölte: amerikai álláspont szerint a német hadseregnek komoly lemaradásai vannak a harckészültségben, és - tette hozzá - a haderőnek több beruházásra van szüksége, hogy szükség esetén helytállhasson. Szorgalmazta a védelmi kiadások növelését a többi tagország esetében is.

Kijelentette: az Egyesült Államok vezető szerepét bizonyítja a NATO-ban, hogy Donald Trump sürgetésére valamennyi tagország megkezdte beruházásait hadereje modernizálására.

Elemzők szerint Mike Pence beszéde - amelyben bírálta Németország mellett Törökországot is - beárnyékolja a NATO szerdán kora este megkezdődött jubileumi külügyminiszteri tanácskozását.


MTI