Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezte, hogy "csökkentett károsanyag-kibocsátásúként" minősítsenek egy dohányterméket

2020. július 29. - 07:57 | Külföld

Az amerikai élelmiszer- és gyógyszerfelügyelet (FDA) először engedélyezett "csökkentett károsanyag-kibocsátású" minősítéssel forgalmazzanak dohányárut - jelentette be az FDA. 

Az amerikai gyógyszerfelügyelet először engedélyezte, hogy "csökkentett károsanyag-kibocsátásúként" minősítsenek egy dohányterméket
Fotó: illusztráció

A döntés lényegében marketing-szabályozás is, amely azt teszi lehetővé, hogy az Iqos hevítéses dohánytermékeknél a forgalmazók feltüntethessék a "csökkentett károsanyag-kibocsátású termék" feliratot. A döntés a Philip Morris Iqos hevítéses dohánytermékére vonatkozik. Az IQOS ugyanis ennek a gyártónak a 2016-ban szabadalmaztatott találmánya.

Az IQOS elektromos dohányáru, de különbözik az e-cigarettától. Úgynevezett dohányhevítéses rendszerű termék: elektronikus hevítőt tartalmaz, amely a papírba töltött valódi dohány hevítésével nikotintartalmú párát "állít elő", és a dohányzó ezt szívja be. Az IQOS-szerkezet nem elégeti, hanem csak felhevíti a dohányt, ezzel - a kutatások szerint - csökkenti a káros és potenciálisan káros anyagok létrejöttét. Nem keletkezik például kátrány. Az ilyen típusú termék szívása nem jár égéssel, hamuval, füsttel, sőt, kellemetlen szaggal sem.

Az FDA több évig vizsgálódott és elemezte az Iqos hevítéses dohánytermékeket. A vizsgálatok során kutatási eredményeket kért be a gyártótól, azokat értékelte, és összevetette a saját méréseivel, valamint más független kutatási eredményekkel. Az adatok átfogó elemzése után minősítette "csökkentett károsanyag-kibocsátásúnak" az Iqos hevítéses dohánytermékeket, és engedélyezte e minősítés feltüntetését.

Döntésekor a gyógyszerfelügyelet ugyanakkor kötelezte a gyártót arra, hogy a forgalmazás során folyamatosan vizsgálja és ellenőrizze a dohánytermék minőségét. Az FDA minősítése mindazonáltal nem jelenti azt, hogy az Iqos hevítéses dohánytermékek az egészségre teljesen kockázatmentesek volnának, és nem minősülnek "az FDA által jóváhagyott" termékeknek sem.

MTI