Az amerikai kormány megszüntette elődje rendelkezését a vizek tisztaságának védelméről

2019. szeptember 12. - 22:09 | Külföld

Az amerikai kormány megszünteti elődje, Barack Obama kormányának  rendelkezését a vizek tisztaságának szövetségi védelméről - jelentette be csütörtökön Andrew Wheeler, az amerikai környezetvédelmi hivatal (EPA) elnöke.

Az amerikai kormány megszüntette elődje rendelkezését a vizek tisztaságának védelméről
Donald Trump (AP Photo)

A döntés nem keltett meglepetést, az amerikai sajtó hetek óta napirenden tartotta az ügyet, utalva arra is, hogy Donald Trump már elnöksége kezdetén az Obama-kormányzat környezetvédelmi intézkedéseinek visszafogását, vagy teljes eltörlését ígérte.

A vizek tisztaságát garantáló eddigi szövetségi szabályozás korlátozta a veszélyes, vagy "csak" környezetszennyező vegyszerek használatát vizek, vízi utak, folyók, patakok vagy lápos vidékek mellett. A rendelkezést az Obama-kormányzat 2015-ben hozta, pontosan meghatározva, hogy hol és milyen mértékű védelemre van szükség.

Andrew Wheeler, az amerikai környezetvédelmi hivatal elnöke

Sajtótájékoztatóján Andrew Wheeler "hatalommal visszaélésnek" minősítette a korábbi kormánydöntést, és

azzal érvelt, hogy eltörlésével a farmerek immár szabadon, megkötöttségek nélkül gazdálkodhatnak a földjeiken.

Az EPA döntését nyilatkozatban támogatta Don Parrish, az Amerikai Farmerek Szövetségének vezetője. Ő szintén azzal érvelt, hogy az Obama-kormányzat túllépett a hatáskörén, és olyan helyzeteket teremtett, amelyek akár börtönbüntetéssel is fenyegethették a gazdálkodókat, akik - a tiltások miatt - vizek közelében nem vethettek bizonyos növényeket, vagy nem használhattak bizonyos gyomirtókat.

Az EPA bejelentése után több környezetvédelmi szervezet tiltakozott.

MTI