Az amerikai legfelsőbb bíróság egyelőre megakadályozta a bevándorlókat védő program megszüntetését

2020. június 18. - 20:34 | Külföld

Az amerikai legfelsőbb bíróság csütörtökön hozott ítéletével egyelőre megakadályozta Donald Trump amerikai elnök kormányzatának arra irányuló erőfeszítéseit, hogy megszüntesse az illegális bevándorló fiatalokat védő DACA programot.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyelőre megakadályozta a bevándorlókat védő program megszüntetését
Donald Trump (TASR)

A DACA (Elhalasztott intézkedés a gyermekkorban érkezetteknek) nevű programot 2012-ben az akkori amerikai elnök, Barack Obama hívta életre. A programban részt vevők jogszerűen folytathatnak tanulmányokat és vállalhatnak munkát az Egyesült Államokban. Mintegy 649 ezer, elsősorban latin-amerikai - az Egyesült Államokban álmodozók nemzedékének nevezett - fiatal vett részt a programban. A bíróság mostani döntése azt jelenti, hogy védelmük továbbra is fennmarad, nem toloncolhatják ki őket, ugyanakkor kétévente meg kell hosszabbítaniuk munkavállalási engedélyüket.

Az amerikai igazságügyi miniszter 2017 őszén jelentette be, hogy a kormány hatályon kívül helyezi a DACA programot. A kormányzati érvelés szerint a program megkerüli az érvényes bevándorlási törvényeket. A többségben konzervatív bírákból álló testület 5-4 arányú döntésével azonban most fenntartotta az alsóbb fokú bíróságokon született határozatokat. A legfelsőbb bíróság állásfoglalása szerint a kormányzati intézkedés "önkényes és szeszélyes" volt a szövetségi közigazgatási eljárásról szóló törvény hátterével.

A konzervatív John Roberts főbíró, aki a bíróság négy liberális tagjához csatlakozott, az ítélet indoklásában hangsúlyozta: a bíróság nem arról dönt, hogy a DACA program vagy annak megszüntetése jó politika-e. Mint mondta, kizárólag azt vizsgálják, hogy a kormányzat eleget tett-e eljárásjogi kötelezettségeinek azzal, hogy észszerű magyarázattal szolgál intézkedésére.

A törvényszék négy konzervatív bírája ellenvéleményt fogalmazott meg.

"A mai döntést annak kell venni, ami: egy politikai vita elkerülésére irányuló, de egyébként jogilag kifogástalan döntésnek"

- húzta alá Clarence Thomas főbíró, aki szerint a DACA önmagában alapvetően törvényellenes.

"A legfelsőbb bíróság úgy döntött, hogy a DACA program résztvevői továbbra is az Egyesült Államokban maradhatnak és dolgozhatnak anélkül, hogy naponta a kitoloncolástól kellene tartaniuk"

- hangsúlyozta az Amerikai Polgári Jogok Uniója (ACLU) nevű civilszervezet, amely egyben figyelmeztetett arra, hogy a program bíróság törvényszék gyakorlatilag lehetőséget biztosított a kormányzatnak arra, hogy egy jóval részletesebb indoklással ismét megpróbáljon véget vetni a programnak.

"Amerika a remény és a lehetőség földje, s ennek a döntésnek köszönhetően sokak számára reménysugár marad" - hangoztatta Letitia James New York-i főügyész, aki a DACA program fenntartásának egyik élharcosa.

Donald Trump Twitter-üzenettel reagált a legfelsőbb bíróság utóbbi napokban született döntéseire, köztük erre is. "A legfelsőbb bíróságnak ezek a borzalmas és politikailag motivált döntései olyanok, mintha sörétes puskával lőnék arcon azokat az embereket, akik büszkén mondják magukat republikánusoknak és konzervatívoknak" - írta az elnök. "Több (konzervatív) bíróra van szükségünk, különben elveszíthetjük a 2. alkotmánykiegészítést és minden mást is. Szavazz Trumpra 2020-ban!" - tette hozzá az elnök a fegyverviseléshez való jogot rögzítő alkotmánykiegészítésre utalva.

Azt is leszögezte: meg kell találni a jogi megoldást annak érdekében, hogy a DACA keltette helyzet az általa kívánatosnak tartott módon rendeződjön.

A legfelsőbb bíróság hétfőn arról foglalt állást, hogy a munkahelyi diszkrimináció tilalmát kimondó törvény oltalma kiterjed a melegek, leszbikusok és transzneműek (LMBT) közösségének tagjaira is.

MTI