Az amerikai szenátus megszavazta, hogy Montenegró NATO-tagállam legyen

2017. március 29. - 08:57 | Külföld

Az Egyesült Államok szenátusa elsöprő többséggel, 86:2 arányban megszavazta kedden, hogy Montenegró a NATO-tagállama lehessen.

A felvétel ügye ezzel a Fehér Házba kerül, hogy Donald Trump elnök aláírja a 650 ezres lélekszámú Montenegró csatlakozásának támogatását.

Montenegró a májusi NATO-csúcsértekezletig szeretné elnyerni a katonai szervezet mind a 28 tagállamának jóváhagyását taggá válásához. Eddig 24 tagállam egyezett bele a volt jugoszláv tagköztársaság felvételébe, amely a szövetségesek szerint hozzájárul a balkáni orosz térnyerés feltartóztatásához.

Az amerikai szenátus kedden már negyedszer szavazott Montenegró felvételéről. Az első kettőn elutasította, majd e hét hétfőn elsöprő többséggel, 97:2 arányban megszavazta, hogy döntő szavazást tartson még e héten Montenegró NATO-tagságáról. Ez már kedden megtörtént.

A hétfői szenátusi szavazás előtt a felvétel leghevesebb ellenzője, Rand Paul - Kentucky republikánus párti szenátora - felszólalásában elismételte, hogy túl drága lenne az amerikai adófizetőknek a mindössze kétezer fős hadseregű, parányi Montenegró védelme, ha netán megtámadnák, ráadásul Montenegró csatlakozása feldühítené Oroszországot. 97 szenátor azonban inkább hajlott Rex Tillerson külügyminiszter kérésére, hogy szavazzanak igennel, és azokra az érveire, melyek szerint Montenegró tagsága az észak-atlanti szövetségben "erőteljesen szolgálja az Egyesült Államok érdekeit", felvétele segítené a térség integrációját, demokratikus reformjait, valamint a biztonságot és a stabilitást.

MTI/para