Az amerikai titkosszolgálat tudott a Szputnyik 60 évvel ezelőtti fellövéséről

Az amerikai titkosszolgálat tudott a szovjet Szputnyik műhold 50 évvel ezelőtti fellövéséről - derült ki az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) frissen megnyitott aktáiból.

Az amerikai titkosszolgálat tudott a Szputnyik 60 évvel ezelőtti fellövéséről
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Ugyan az amerikai közvéleményt meglepte, ám Dwight D. Eisenhower amerikai elnök sokat tudott a világ első műholdja, a Szputnyik terveiről, melyet 1957. október 4-én lőttek fel az űrbe a Szputnyik hordozórakétával Bajkonurból.

A dokumentumokból kiderül, hogy az amerikai titkosszolgálat, a katonai vezetés és a kormány nemcsak az űreszköz terveiről tudott, de arról is, hogy 1957 végén akarják pályára állítani.

A Szputnyik fellövése volt az űrkorszak nyitánya, egyben a Kreml nagy hidegháborús fegyverténye, az amerikai vezetést azonban nem lepte meg.

A rakétaindítás előtt a CIA két értékelést is kiadott, a korábbi 1958-ra tette az első műholdat, a második, 1957 márciusában kibocsátott becslés már lehetségesnek tartotta, hogy még abban az évben fellövik a rakétát.

Allen Dulles, a CIA korabeli igazgatója már a két jelentés előtt írt egy levelet a védelmi minisztériumnak, melyben az amerikai műholdfejlesztést sürgette.

"Tudományos közösségünk és az egész nemzet mérhetetlen tiszteletét vívnánk ki, ha a mi országunk küldhetné az űrbe az első műholdat" - írta levelében.

(MTI)