Az amerikaiak bombázókkal válaszoltak az észak-koreai rakétakísérletre

2017. július 30. - 08:13 | Külföld

Az Egyesült Államok két B-1B típusú stratégiai nehézbombázót reptetett át a Koreai-félsziget felett mintegy erődemonstrációként, válaszul az Észak-Korea által két napja, illetve július 3-án végrehajtott újabb ballisztikus rakétakísérletekre - közölte vasárnap az amerikai légierő.

A csendes-óceáni Guam amerikai légitámaszpontjáról felszálló B-1B nehézbombázókhoz japán és dél-koreai harci repülőgépek is csatlakoztak a művelet során.

"Észak-Korea továbbra is a legközvetlenebb fenyegetést jelenti a régió stabilitására nézve" - hangsúlyozta a nyilatkozatban Terrence J. O,Shaughnessy tábornok, a csendes-óceáni amerikai légierők parancsnoka. "Ha parancsot kapunk rá, készek vagyunk gyors, halálos és megsemmisítő erővel válaszolni az általunk kiválasztott időpontban és helyen" - tette hozzá az amerikai tábornok.

Az Egyesült Államok gyakran küld csapásmérésre alkalmas harci repülőgépeket a térségbe, amikor fokozódik az Észak-Koreával meglévő feszültség. Idén is több ízben vezényeltek ki B-1-es bombázókat Dél-Korea feletti átrepülésre, válaszul Észak-Korea nemzetközi tiltás ellenére végrehajtott rakétakísérleteire, illetve annak az amerikai egyetemistának a halálát követően, akit észak-koreai bebörtönzését követően júniusban kómában engedtek haza a phenjani hatóságok.

A Kim Dzsong Un észak-koreai vezető által személyesen felügyelt, az Egyesült Államok számára "kemény figyelmeztetésnek" szánt péntek éjjeli rakétakísérlet repülési adatai azonban elemzők szerint azt mutatták, hogy Észak-Korea további előrelépést tett interkontinentális rakétáinak fejlesztésében, és azok immár az Egyesült Államok kontinentális részének nagyobbik részét is képesek lennének elérni, beleértve Los Angelest, de akár Chicagót is.

Kína, Phenjan legfőbb szövetségese szombaton leszögezte, hogy ellenzi Észak-Korea rakétaindításait, amelyek álláspontja szerint sértik az ENSZ Biztonsági Tanácsának az észak-koreai nukleáris és rakétaprogram megfékezését szolgáló határozatait. A kínai külügyminisztérium mindazonáltal reményét fejezte ki, hogy az érintett felek kellő óvatossággal reagálnak majd, "megakadályozandó a feszültségek további fokozódását".

Donald Trump amerikai elnök ezzel szemben Twitter-üzenetben rohant ki szombaton Kína ellen, amiért Peking szerinte nem gyakorol kellő nyomást Észak-Koreára, hogy az leálljon rakétaprogramjával. "Nagyot csalódtam Kínában. Múltbeli ostoba vezetőink hagyták neki, hogy évente több száz milliárd dolláros többletre tegyen szert külkereskedelmében, mégsem tesz SEMMIT értünk Észak-Koreával kapcsolatban, csak beszél. Nem fogjuk ezt tovább hagyni! Kína könnyedén megoldhatná a problémát!" - írta Trump.

MTI/para