Az amerikaik tiltólistára tettek egy szlovák állampolgárt, a gyanú szerint a férfi az oroszokat segítette

2023. április 1. - 11:07 | Külföld

Az Egyesült Államok szankciós listára helyezte a szlovák állampolgársággal rendelkező Ashot Mkrtychevet, miután azzal gyanúsították meg, hogy közvetítőként működött Oroszország és Észak-Korea között egy fegyverbeszerzési bizniszben. 

Az amerikaik tiltólistára tettek egy szlovák állampolgárt, a gyanú szerint a férfi az oroszokat segítette
Fotó: Pixabay/illusztráció

A férfinak azután sikerült felkerülnie az amerikaik tiltólistájára, hogy az ország Nemzetbiztonsági Tanácsa közölte, "erős a gyanújuk", hogy Észak-Korea élelmiszerért cserébe hajlandó lenne fegyvereket szállítani Oroszországnak.

"Úgy tudjuk, hogy Oroszország tárgyalóbizottságot küld Észak-Koreába, hogy élelmiszert ajánljon fel a fegyverekért cserébe."

– mondta John Kirby amerikai szóvivő. Hozzátette, hogy az amerikai figyelemmel kísérika a tárgyalások menetét.

Az amerikaik szerint nem ez az első eset

Az USA már korábban is azzal vádolta meg az észak-koreai vezetést, hogy fegyvereket szállít az oroszoknak. Phenjan ekkor tagadta a vádakat.

Az amerikai hírszerzés még tavaly szeptemberben közölte, hogy értesülései szerint Oroszország több millió rakétát és lőszert vásárolt Észak-Koreatól. A fegyvereken kívül koreai építőipari munkásokat küldtek az Ukrajna keleti részén lévő, oroszok által megszállt területek újjáépítéséhez.

Azt, hogy milyen közel áll egymáshoz Moszkva és Phenjan mi sem jelzi jobban, minthogy Észak-Korea volt azon kevés országok egyike aki elismerte az önjelölt luhanszki és donyecki „népköztársaságokat”.

De miért pont élelmiszerrel fizetnének az oroszok?

Talán azért, mert Észak-Korea számít a világ egyik legszegényebb államának, az ország már évtizedek óta súlyos élelmiszerhiánnyal küzd, amiben az ország elszigeteltsége, a nemzetközi szankciók és az elmúlt évek egyre rosszabb időjárási viszonyai sem sokat segítenek. Dél-Korea nemrég műholdfelvételekre hivatkozva azt állította, hogy szomszédjánál 180 ezer tonnával kevesebb élelmiszert tudtak előállítani 2022-ben, mint egy évvel korábban.

(1/2) Cikkünk a következő oldalon folytatódik. Kérjük lapozzon előre: