Az Amnesty International civilek megölésével vádolja az Egyesült Államokat

2019. március 20. - 19:55 | Külföld

Háborús bűntettel vádolja az Amnesty International (AI) az Egyesült Államokat: a nemzetközi jogvédő szervezet állítása szerint bizonyítékai vannak arra, hogy az amerikaiak drónokkal civileket öltek meg Szomáliában az utóbbi években.

Az Amnesty International civilek megölésével vádolja az Egyesült Államokat

Az AI szerdán közölte, dokumentálni tudja, hogy öt dróntámadás során 14 polgári személy vesztette életét.

A szervezet megjegyzi, hogy az öt támadás csupán töredéke annak a több mint száznak, amelyet az Egyesült Államok 2017 óta végrehajtott Szomáliában. Az AI az amerikai védelmi minisztériumot azzal is vádolja, hogy nem vizsgálta ki kellő alapossággal, hány áldozatuk lehetett a támadásoknak.

Az Egyesült Államok hadseregének afrikai parancsnoksága azonnal vitatta a vádakat leszögezve: 2017 óta mintegy 800 terrorista harcossal végeztek amerikai légi csapások, de egyetlen civilnek sem esett bántódása. 18 esetben vizsgálták meg, hogy civil áldozatai is voltak-e támadásaiknak, ám egyszer sem igazolódtak be a polgári személyek haláláról szóló állítások.

Az AI a jelentésében közöli, hogy műholdfelvételekre és - szemtanúkkal, továbbá az áldozatok rokonaival készült - másfélszáz interjúra alapozza állításait.

Az Egyesült Államok hadereje Szomáliában az al-Shabaab iszlamista terrorszervezet elleni harcban támogatja a kormányt. Az al-Kaida nemzetközi terrorhálózattal is kapcsolatban álló al-Shabaab rendszeresen támad a kormány tisztségviselőire, külföldiekre, szállodákban, éttermekben öldököl. Célja a Nyugat támogatását élvező mogadishui kormány megdöntése azért, hogy az iszlám radikális értelmezésen alapuló törvénykezést, saríát vezessen be.

(MTI)