Az Andruskóval kötött vádalku jóváhagyását indítványozta az ügyész

2019. október 21. - 21:20 | Belföld

Az Andruskó Zoltánnal kötött vádalku jóváhagyását indítványozta hétfőn a Különleges Ügyészi Hivatal (ÚŠP) ügyésze a bazini Specializált Büntetőbíróságon (ŠTS) – tájékoztatta a TASR hírügynökséget Jana Tökölyová, a Különleges Ügyészi Hivatal szóvivője. Az ügyész pénteken kötött vádalkut Andruskóval.

Az Andruskóval kötött vádalku jóváhagyását indítványozta az ügyész
Fotó: TASR

„Október 21-én terjesztette elő a javaslatot az ügyész a vádalku jóváhagyására Andruskó Zoltánnal, akit különösen súlyos bűncselekmény elkövetésével gyanúsítanak. A bíró az ügy áttanulmányozása után a törvénnyel összhangban dönt a további lépésekről” - tájékoztatta a TASR-t Katarína Kudjáková, a Specializált Büntetőbíróság szóvivője

Andruskót azzal gyanúsítják, hogy közvetített Ján Kuciak újságíró és menyasszonya meggyilkolásában. A vádalkut a bíróságnak kell jóváhagynia – erősítette meg pénteken Lívia Kňažiková ügyvéd. Hogy milyen büntetés vár rá, arról egyelőre nincs hivatalos információ. Pénteken Daniel Lipšic, a sértettek ügyvédje azt mondta, az ügy érintettjei abban állapodtak meg, hogy ezt nem teszik közzé. Hozzátette, Andruskó büntetését a büntetési tétel alsó határának több mint harmadával enyhíthetik, mivel kezdettől együttműködött az ügyésszel és a vallomása kulcsfontosságú.

Andruskó Zoltánt és Alena Zsuzsovát azzal gyanúsítják, hogy a gyilkosság közvetítőjeként szerepeltek a Kuciak-ügyben. További gyanúsított Miroslav Marček, aki bevallotta, hogy ő lőtt, valamint Szabó Tamás, aki segédkezett a bűncselekmény elkövetésében. Marian Kočnert, aki a televíziós váltók ügyében őrizetben van, a gyilkosság megrendelésével gyanúsítják. Andruskó beismerő vallomást tett és együttműködik a rendőrséggel. Kočner ellen a televíziós váltók ügyében is eljárás folyik. Ellene, valamint Szabó Tamás, Miroslav Marček és Alena Zsuzsová ellen vádemelési javaslatot nyújtott be hétfőn az ügyész.

Jan Kuciakot és menyasszonyát 2018. február 21-én gyilkolták meg nagymácsédi házukban. A megrendelő legalább 70 ezer eurót fizetett Kuciak meggyilkolásáért. Andruskó vádalkut kötött az ügyésszel, amit a bíróságnak még jóvá kell hagynia.

A kettős gyilkosság után megmozdulásokat szervezett a Tisztességes Szlovákiáért mozgalom. Az utcai tiltakozások résztvevői az ügy kivizsgálását, a tettesek felelősségre vonását és előrehozott választást követeltek. Később az előrehozott választás követelésétől eltekintett a mozgalom. A gyilkosság után kialakult helyzet miatt változások történtek a kormányban, Robert Ficót Peter Pellegrini (mindkettő Smer-SD) váltotta a miniszterelnöki poszton.


TASR


TASR