Az Antarktisz szén-dioxid-mentesítésének lehetőségét tanulmányozzák a kutatók

2021. november 3. - 16:48 | Tech

Az Antarktisz szén-dioxid-mentesítésének lehetőségét tanulmányozzák új-zélandi kutatók.

Az Antarktisz szén-dioxid-mentesítésének lehetőségét tanulmányozzák a kutatók
-illusztráció- (Fotó: Pixabay)

A Canterbury Egyetem (UC) bejelentette, hogy a kutatói projektjük, amelynek során az antarktiszi hidrogéntermelés megvalósítását vizsgálják, segíthet csökkenteni a jövőben a szén-dioxid-kibocsátást a fosszilis üzemanyagok karbonmentes alternatívával történő helyettesítése révén.

Az Antarctica New Zealand (ANZ) új-zélandi állami intézet és a Innovation Agency innovációs hatóság együttműködésével zajló kutatás azt vizsgálja, hogyan lehet hidrogént előállítani, használni és tárolni a Scott-kutatóbázison és más távoli bázisokon a szénalapú üzemanyagok használatának csökkentése érdekében. Ilyen üzemanyagokra van szükség a szállításhoz, főzéshez, fűtéshez.

A projektet felügyelő Brendon Miller elmondta, a Scott-kutatóbázison kifejlesztett új szélfarmok turbinái által termelt többletenergia felhasználható lehet zöld hidrogén előállítására.

"Jelenleg az Antarctica New Zealand fosszilis üzemanyagokat használ a távoli bázisokra való szállításhoz, a bázisok működtetéséhez, de azt kutatja, hogyan lehet előállítani és alternatívaként hidrogént használni"

- mondta Miller.

"A hidrogén egy lépés a jó irányba - vagy akár maga a megoldás. A fosszilis üzemanyagok karbonmentes alternatíváját jelentheti az Antarktiszon"

- tette hozzá a szakértő.

A kutatói csoport tagja, Kate Stoddart szerint a projekt lehetőséget nyújt annak megtapasztalására, milyen egy valódi problémára különleges kihívások közepette megoldást keresni.

"A projekt segíthet csökkenteni a szén-dioxid-kibocsátást a Dél-sakrvidéken, de számos kihívást kell figyelembe venni, például a földrajzi izoláltságot, az érintetlen környezetet, a szélsőséges körülményeket és a mindentől távoleső tábor adottságait"

- fejtette ki Stoddart.

(MTI)