Az anyanyelvi oktatásért

2012. január 20. - 14:55 | Régió

A komáromi székhelyű Anyanyelvünkért Polgári Társulás január 20-án mutatta be azt a projektjét, amellyel elsősorban az óvoda- és iskolaválasztás előtt álló szülőkhöz és gyermekeikhez kíván fordulni.

Terjesztése – Anyanyelvi Társaság cím alatt –már megkezdődött. A projekt egyik részét egy szlovák, magyar, ruszin és roma nyelven íródott kiadvány képezi, nagyrészt az anyanyelvi oktatásról szóló szakmai anyagok gyűjteményével – például, hogy milyen szempontok alapján választanak iskolát a szlovákiai magyarok.
Ezt a brosúrát 1100 példányban készítették el.

Másik része egy összeállítás, amelyet pendrive-on – hazai szóhasználattal USB-kulcson – juttatnak el az iskolákba és az óvodákba. Ebben látható egy kisfilm, amelyen hiteles személyiségek beszélnek az anyanyelvi oktatás fontosságáról, de megtalálható rajta néhány ötletes játék is, amelyek szintén a nemzetiségtudatot hivatottak erősíteni.

Cúth Csaba, az Anyanyelvünkért Polgári Társulás elnöke a bemutatón elmondta: „Kisebbségi létünket sokféleképpen élhetjük meg. A projekttel az volt a célunk, hogy rámutassunk a pozitívumaira, amelyek alapját éppen az anyanyelvi oktatás képezi. Ilyen például a későbbiek során a munkaerő-piacon való könnyebb érvényesülés.” A kiadvány, illetve az összeállítás egyébként a www.anyanyelvitarsasag.sk című honlapon is megtalálható.

Vas Gyula