Az arab-emírségekbeli Al-Ittihad Kalba csapatához igazolt Kiss Filip

2022. június 30. - 10:25 | Sport

Öt szezon után csapatot vált, Szaúd-Arábiából az Egyesült Arab Emirátusokban folytatja sikerekben bővelkedő pályafutását a kisudvarnoki származású Kiss Filip. Az egykori korosztályos (U19, U21) szlovák válogatott a felnőttek mezében is szóhoz jutott, 13 alkalommal lépett pályára. Jelenleg Szlovákiában, a Csallóközben szabadságol. A harmincegy esztendős labdarúgót Kisudvarnokban sikerült utolérnünk, megszólaltatnunk. Az Arab-félszigeten eltöltött évekről, a csapatváltásról, terveiről kérdeztük.

Az arab-emírségekbeli Al-Ittihad Kalba csapatához igazolt Kiss Filip
Fotók: Al-Ittihad Kalba és Facebook

Az Arab-félsziget országaiban öt szezont egy klubnál eltölteni nagy dolognak számít...

„Ami azt illeti, a nagy konkurenciára való tekintettel csupán stabilan jó teljesítményt produkálva lehet megfelelni a klubtulajdonosok elvárásainak. Öt szezont játszottam az Al-Ettifaq együttesében. Védekező középpályásként, szükség esetén pedig a védelem tengelyében jutottam szóhoz a bajnoki- és kupameccseken. A bajnoki találkozókon összesen 24 gólt szereztem, zömmel büntetőből voltam eredményes. Svéd és német válogatott csapattársam is volt. A legtöbb klubnál dél-amerikaiak, köztük brazilok és argentinok légióskodnak. Sok pénz van a fociban, az anyagiaknak köszönhetően van miből válogatni, a minőség garantált. A külföldieknek, edzőknek és játékosoknak köszönhetően sokat fejlődnek a hazai tehetségek. Sokan, tévesen, azt hiszik, nem éppen magas színvonalú a pontvadászat. Tapasztalatból mondom: nem ildomos alábecsülni az ottani bajnokság nívóját. A kulturális és történelmi helyszínekkel teli országban jól éreztük magunkat, az újabb állomáshelyemre a családom is velem tart.”

Miért került sor klubváltásra?

„Lejárt a szerződésem. Természetesen tárgyaltunk a hosszabbításról. Én újabb két évre terveztem, ők viszont egy szezont ajánlottak. A gyerekek iskolába készülnek, ezért is szorgalmaztam a hosszabb távú kontraktust. Útjaink elváltak, az Egyesült Arab Emirátusokban folytatom pályafutásomat, nevezetesen z Al-Ittihad Kalba csapatának színeiben. Egyébként korábban ennek az alakulatnak a mezét viselte Dzsudzsák Balázs. Az edzőm a defenzívában számít rám. Megjegyzem, Európára is fókuszáltunk, de ez nem jött össze.

A távoli földrészen focizva eltávolodott az otthoni közegtől, a válogatottságtól…

„Az arab klubfutball és a válogatottbeli szereplés messzire került egymástól. Realista vagyok, ezért sem számítok a nevezésre. Legutóbb egy éve jártam otthon, most három hetet töltök szülőfalumban. Ennek az időszaknak minden percét élvezem. Remélem, nem kell újabb egy évet várnom ezekre a ritka pillanatokra. Azt tervezem, hogy pályafutásom végére Európában teszek pontot. Ebbe az elképzelésbe a Fortuna Liga is belefér.”


ái