Az áradások miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Bélapatakán

2021. augusztus 2. - 14:53 | Régió

A privigyei járásbeli Bélapatakán (Valaská Belá) rendkívüli helyzetet hirdettek a vasárnapi (augusztus 1.) özönvízszerű esőzésekkel összefüggésben.

Az áradások miatt rendkívüli helyzetet hirdettek Bélapatakán
Fotó: TASR

Vasárnap körülbelül 225 milliméternyi csapadék esett a községben. 20 perc alatt elárasztotta az egész községet.

„A helyzet rossz. Hatalmasak a károk, fel sem lehet becsülni, de sokkal nagyobbak lesznek, mint legutóbb” – mondta Miloš Cúcik polgármester.

Mint elmondta, a községben fokozatosan eltávolítják a hordalékot és az akadályokat, a víz továbbra is magas. „Már most tudjuk, hogy a víz elvitte a padokat, és eltörte a hidat, így az emberek nem tudnak átjönni rajta. A hadsereg segítségével pontonhíddal próbáljuk megoldani a helyzetet. Tesszük, amit csak lehet” - magyarázta.

Bélapatakát július 25-ről 26-ra virradó éjjel egy hirtelen jött áradás sújtotta. A Nyitrica megáradt mellékágai és az erdőkből lefolyó víz pincéket és családi házakat öntött el, megrongálta a helyi utakat, és a víz több szórványtelepülést is elvágott a külvilágtól. A keletkezett károk összegét Miloš Cúcik polgármester több százezer euróra becsüli. Eduard Heger kormányfő múlt hét végén anyagi segítséget ígért a községnek a keletkezett károk eltávolítására.

„A patakoknak már ki kellene lenniük tisztítva múlt hét óta, az árhullám viszont egyszer akkora volt. Száz éve nem esett ennyi, senki sem számított rá. A patakok mélyek és szélesek, szabályozás úgy, ahogy van” – magyarázta a polgármester.

Mint elmondta, az egyik probléma, amelyre már korábban figyelmeztetett, a fakitermelés. „Sok fát vágnak itt ki, és rendszertelenül. A fákat és az ágakat az árkokban hagyják vagy a patakok mellett, és amikor jön a vihar, ez mindent belemos a patakba, és a fák elzárják a hidakat, utána nagy károk keletkeznek” – tette hozzá.

(TASR)