Az arcod leszakad, ha megtudod, milyenek az átlagos pozsonyi lakásárak!

2021. október 16. - 13:56 | Régió

A Bencont Investments adatai alapján az átlagos pozsonyi lakásár annak ellenére növekszik, hogy az átlagos lakásméret csökken.

Az arcod leszakad, ha megtudod, milyenek az átlagos pozsonyi lakásárak!
Illusztráció (Fotó: Pixabay.com)

Az idei év harmadik negyedévében az átlagos pozsonyi egységár 4073 euró volt négyzetméterenként. Ez azt jelenti, hogy az elmúlt év azonos időszakához képest 15%-kal, az előző negyedévben képest pedig 1,6%-kal nőtt az átlagár.

A négyzetméterár még talán nem mond el annyit, mint amennyi egy átlagos méretű lakás ára Pozsonyban,ez pedig nem kevesebb, mint 250 ezer euró. Sőt, ha csak Óvárost (Staré mesto) vesszük alapul, akkor 500 ezer euróról beszélhetünk. Mindeközben az átlagos lakásméret 63,35 négyzetméterre csökkent.

Az elemzőcég rámutatott viszont arra is, hogy a harmadik negyedévben mintegy negyedével csökkent az eladott lakások száma az előző negyedévhez képest. Ez abszolút számban 642 eladott lakást jelent, ugyanakkor az elemzők szerint ez a csökkenés megfelel az átlagosnak, ugyanis a nyári hónapokban rendszerint hasonló tendencia tapasztalható.

Emelkedett az eladott lakások átlagos ára is, tavaly ilyenkorhoz képest 19%-kal, 3860 euróra négyzetméterenként. A legkeresettebbek továbbra is a kétszobás lakások voltak, amelyek az összes eladott lakás felét tették ki.

A lakásárak emelkedése az elemzők szerint arról tanúskodik, hogy a piaci kereslet ezt az emelkedést is elfogadja, és nem veti azt vissza. Ezzel egyidejűleg viszont a magas árak miatt sokan kiköltöznek a környező falvakba, vagy inkább bérelnek lakást. Ez viszont a főváros számára problémát jelenthet, mivel ezek az emberek többnyire a fővárosi infrastruktúrát használják, viszont nem ott van az állandó lakhelyük, ergo jövedelemadójuk nem a fővárosi kasszába folyik be.

(TASR)