Az Arriva kínlódása miatt januárban Pozsony megye ingyenessé teszi a buszközlekedést

2021. december 17. - 13:33 | Régió

Januárban ingyenes lesz a regionális buszközlekedés Pozsony megyében. A kedvezmény az Arriva közlekedési társaság járataira vonatkozik, amelyek a Pozsony megyei Integrált Közlekedési Rendszer részei. Ezt pénteken jelentette be Juraj Droba megyefőnök, hozzátéve: a megye így kárpótolja az utasokat az Arriva járatainak kiesése miatt.

Az Arriva kínlódása miatt januárban Pozsony megye ingyenessé teszi a buszközlekedést
Fotó: TASR

Droba beszélt arról is, hogy mostanáig 930 000 euró összegű büntetést számláztak ki a cégnek. "Ezt az összeget visszaadjuk az utasoknak, ingyenes közlekedés formájában" - hangsúlyozta. Amíg a tömegközlekedési szolgáltatás teljesítménye nem éri el legalább a 95 százalékot, az Arrivának naponta 30 000 euró kötbért kell fizetnie.

A megye közleménye szerint egy hónapig ingyen utazhatnak majd azok is, akik legalább egy regionális zónára kiterjedő, 30 vagy 90 napos bérlettel rendelkeznek. Az éves bérlettel rendelkező utasok kéthavi bónuszt kapnak. Részletes tájékoztatást a megye honlapján tesznek közzé.

Az Arriva, amely november közepétől biztosítja a regionális közlekedést Pozsony megyében, a kezdetektől sofőrhiánnyal küzd. Emiatt több járat is kiesett, főleg Bazin és Szenc környékén. A cég keresi a megoldást. Külföldön is hirdetett pályázatot buszsofőri állásra. Megállapodást kötött a kisbuszsofőrökkel is, akik segítenek lefedni a régió egyes járatait.

(TASR)