Az Arriva váltja a Slovak Linest a főváros környéki buszközlekedésben

2021. október 11. - 12:21 | Régió

November 15-től az Arriva váltja a Slovak Lines vállalatot a Pozsony megyei autóbusz-közlekedésben.

Az Arriva váltja a Slovak Linest a főváros környéki buszközlekedésben
Fotó: Arriva - illusztráció

Az Arriva vezérigazgatója, Iván László Juraj Droba pozsonyi megyeelnökkel közös sajtótájékoztatón jelentették be hétfőn, hogy aláírták a 10 évre szóló, több mint 300 millió eurós szerződést.


Juraj Droba pozsonyi megyeelnök (Fotó: TASR)

A megyében jelenleg működő Slovak Lines szerződése november 14-én jár le. Droba közölte, igyekezni fognak, hogy az átállás problémamentes legyen.

"Az új közlekedési szolgáltatóra kiírt tender kétségkívül a legnagyobb és a legösszetettebb volt Pozsony megye történetében. Az új szolgáltatónak olyan műszaki és működési előírásoknak kell megfelelnie, amelyek az átmeneti időszak után színvonalasabb utazási lehetőségeket biztosítanak az ügyfelek számára" - fejtette ki Droba.

A megyeelnök szerint a váltás attraktívabbá teheti a tömegközlekedést a régióban, illetve várhatóan nő a szolgáltatás színvonala is, elsősorban a modern autóbuszok által. Klimatizált, alacsonypadlós, wifi-kapcsolattal ellátott buszokat ígérnek.

Meghatározzák majd a járművek maximális korát is. A látássérültek számára hangosbemondókat biztosítanak majd, és korszerűbb információs rendszer fog az utasok rendelkezésére állni. A csatlakozásokat jobban össze fogják hangolni, változni fog a buszmegállók vizuális megjelenése és a menetrendek is.


Iván László, az Arriva vezérigazgatója (Fotó: TASR)

Az új szolgáltató közleménye szerint elegendő autóbusz áll rendelkezésre, de nincs elég sofőr. Az Arriva álláshirdetésére mintegy 200 érdeklődő jelentkezett, a társaság tárgyal a Slovak Lines képviselőivel is. Ivan és Droba is bíznak benne, hogy a Slovak Lines sofőrei "átigazolnak" az Arrivához, és az utasok nem lesznek semmilyen módon korlátozva.

"Pozsony megye lakossága 650 000 főt tesz ki, a fővárosba további 200 000 utas ingázik. Arra fogunk törekedni, hogy ezeknek a lakosoknak olyan 21. századi alternatívát nyújtsunk, amely méltó egy nagyvárosi régióhoz" - közölte az Arriva vezérigazgatója.

Az új szolgáltató indulása után egy éves átmeneti időszakkal kell számolni. Az Arriva közleménye szerint november 15-én több mint 120 új autóbuszt helyeznek üzembe. Előreláthatólag 2022 májusában már egy teljesen új és modern buszflotta fog az utasok rendelkezésére állni.

A megrendelés becsült értéke 388,7 millió euró volt. A pályázat nyertese, az Arriva társaság 334 millió eurós ajánlatot nyújtott be.


(TASR)