Az árulózó Gyimesi György elvágta magát a Szövetségnél, de a párt továbbra is követeli Rastislav Káčer külügyminiszter lemondását

2023. február 10. - 17:41 | Belföld

A külügyminiszter lemondását vagy leváltását követeli Forró Krisztián, a Szövetség elnöke, mert szerintük cinikusan riogat azzal, hogy Magyarországnak területi követelései lehetnek Szlovákiával szemben. A pártjának egyik vezetőjét, Rigó Konrádot leárulózó Gyimesi Györgyöt pedig a Híd Platform zárta ki teljesen az együttműködésből.

Az árulózó Gyimesi György elvágta magát a Szövetségnél, de a párt továbbra is követeli Rastislav Káčer külügyminiszter lemondását
Marad az OĽaNO-ban "Matovič leghűségesebb magyarja"? (Fotó: TASR - illusztrációs felvétel)

Robert Ficóhoz hasonlította Rastislav Káčert Forró Krisztián, a Szövetség elnöke.

„Ahogyan Robert Fico cinikusan riogat azzal, hogy szerinte szlovák katonák mehetnek Ukrajnába harcolni, Rastislav Káčer ugyanúgy cinikusan riogat akkor, amikor azt mondja, hogy Magyarországnak esetleg területi követelései lehetnek Szlovákiával szemben” – jelentette ki Forró.

Káčer a hét elején egy tévéműsorban azt mondta, hogy Magyarország területi igényekkel lépne fel Szlovákiában, ha Putyin győzne Ukrajnában.

Bizonyítékot kér Káčertől a Szövetség, vagy mondjon le

A Szövetség elutasítja, hogy bárki cinikusan Magyarországgal riogasson Szlovákiában, szerinte ez veszélyezteti a szlovákiai magyarok problémáinak tárgyilagos megvitatását, jelentette ki Forró. A pártelnök örül annak, hogy egyre többen határolják el magukat Káčer kijelentésétől, utasítják el szavait.

„A Szövetség egységes álláspontja, hogy a miniszternek le kellene mondania, vagy le kell őt váltani” – mondta Forró azzal, hogy ebben a kérdésben egységes a Szövetség mindhárom platformja.

Visszautasítja, hogy a szlovákiai magyarság belpolitikai küzdelem áldozata legyen. „Ha vannak bizonyítékai, akkor mutassa be azokat, de ha nincsenek ilyenek, akkor mondjon le” – üzente Káčernek Forró.

Káčer lemondását csütörtökön követelte Igor Matovič és Gyimesi György (OĽaNO) is, Zuzana Čaputová köztársasági elnök azonban nem váltja le, mivel ezt szerinte Eduard Heger kormányfőnek kellene kezdeményeznie. A leváltott miniszter helyére pedig nem lehetne új embert kinevezni, mert a kormány csak megbízott kormányként működik.

Forró szerint Orbán sálja most nem téma

Forró nem lát összefüggést és nem is vonna párhuzamot Orbán Viktor őszi, nagy-magyarországos sálja és Rastislav Káčer mostani kijelentése közé. A magyar miniszterelnök ősszel egy olyan képet posztolt magáról egy futballmérkőzésről, ahol nagy-magyarországos szurkolói sálban volt látható. „A külügyminiszter felelősséggel tartozik a szavaiért, amit mondott, azt nem lehet semmivel sem megmagyarázni, vállalnia kellene a felelősséget a nyugati politikai kultúrának megfelelően, amire oly gyakran hivatkozik” – jelentette ki Forró. Orbán sálját nem tartja problémának.

„Én csak egy sporteseményt láttam, de most ezzel nem foglalkozunk – mondta a pártelnök. – Mi azzal foglalkozunk, hogy Káčer úr szavainak milyen következményei lesznek az itt élő magyarokra és a két ország közti viszonyra.”

Orbán Viktor a nagy-magyarországos sálban Dzsudzsák Balázzsal (Fotó: Facebook - Orbán Viktor)

Forró Gyimesiről: elfogadhatatlan a család bevonása a politikába

A pártelnök nagyon óvatosan védte csak meg Rigó Konrádot, a Szövetség Híd Platformjának elnökét, akit Gyimesi György és Igor Matovič egy nyilatkozata miatt leárulózott és családi tragédiáját emlegetve beteg embernek nevezett.

„Azt nem tudom elfogadni senkitől, hogyha egy másik ember családját vonja be politikai harcokba” – válaszolta nevek említése nélkül Forró arra a kérdésre, hogy mi a véleménye Gyimesi és Matovič megnyilvánulásáról.

Továbbra sem zárta ki annak a lehetőségét, hogy Gyimesi Györgynek helyet biztosítson a Szövetség a választási listáján, habár a Híd Platform több politikusa a Gyimesivel való együttműködést elfogadhatatlannak tartja.

„Az MKP platform jelezte, hogy el tudja képzelni, hogy a Szövetség listáján megjelenjen Gyimesi György. Én azt szoktam mondani, hogy minden tánchoz két ember kell, Gyimesi György részéről nem érkezett jelzés, hogy ezt el tudná képzelni” – mondta Forró.

Arra nem válaszolt, hogy mi lenne az MKP álláspontja - amelynek ő is tagja - , ha Gyimesi jelezné, szívesen indulna a Szövetség listáján az őszi parlamenti választáson.

De Gyimesinek már nincs esélye, hogy a Szövetség listájára kerüljön

A Híd Platform tagjait viszont nagyon felháborították Gyimesi szavai. Az OĽaNO-s képviselővel való együttműködést nem tudja elképzelni Sólymos László (Híd Platform), a Szövetség Országos Tanácsának elnöke sem.

„Azután, amit mondott, nem tudom elképzelni, hogy a Híd Platform el tudná fogadni, hogy felkerüljön a Szövetség választási listájára” – mondta Sólymos.

A Szövetség OT-elnöke szerint Gyimesinél mélyebbre süllyedni már nem lehet. „Amit semmilyen körülmények között nem tudok elfogadni, ha egy politikus a politikai harcban az ellenfele magánéleti tragédiáját használja fel. Ennél nincsen lejjebb” – mondta Sólymos. A politikus felszóltja Gyimesit, hogy kérjen bocsánatot Rigó Konrádtól.

Agócs: soha nem leszek Gyimesivel egy listán

Agócs Attila, Fülek polgármestere, a Híd Platform tagja is egyértelműen kijelentette, hogy vagy ő, vagy Gyimesi. „Amit ma Gyimesi György, Matovič leghűségesebb magyarja ki mert mondani politikai mocskolódása során Rigó Konráddal kapcsolatban, azzal nálam teljesen leírta magát – jelentette ki Agócs Gyimesi csütörtöki szavai kapcsán. – Azt hittem, egy igazi konzervatív politikusnak a család szent. Valójában más búján-baján élősködik.” Majd kizárta, hogy bármilyen formában együttműködjön vele.

„Eddig is tudtam, de most már nyilvánosan le is írom: soha vele egy pártban, vagy egy választási listán nem leszek” – írta a Facebookra Agócs.

Gyimesihez kell a Híd beleegyezése is

A Szövetség választási listáját a párt grémiumának kell jóváhagynia, amelyben mindegyik platformnak vétójoga van. Ugyan abban a platformok megegyeztek, hogy egymás jelöltjeit nem „káderozzák”, nem minőstik, de a Paraméter értesülései alapján ez csak a párttagokra vonatkozik, a külső jelöltekre nem. A Híd akkor is külső jelöltnek tekintené Gyimesit, ha az belépne például a Szövetség MKP Platformjába.

- lpj -