Az AstraZeneca két részre osztotta Szlovákiát: nyugaton rendkívüli, keleten minimális az érdeklődés

2021. április 22. - 19:48 | Belföld

Míg Szlovákia nyugati részén nagy az érdeklődés a covid-19 elleni oltás iránt, addig keleten ez minimális. Ez az Országos Egészségügyi Információs Központ adataiból következik.

Az AstraZeneca két részre osztotta Szlovákiát: nyugaton rendkívüli, keleten minimális az érdeklődés
TASR

Különösen igaz ez az AstraZeneca cég oltására. Ennek az oltóanyagnak a minőségét az utóbbi hetekben megkérdőjelezték a vérrögök lehetséges kialakulása miatt, bár ezen állítások helyénvalósága nagyon valószínűtlen.

Szlovákia nyugati részén a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltóanyagokkal lényegesen többet oltatják be magukat, mint keleten. Ezért jelezte Vladimír Lengvarský (OľaNO), egészségügyi miniszter két hete, hogy az állam újabb oltásokat küld Szlovákia nyugati részére.

Csütörtökig Szlovákiában több mint 987 ezer embert oltottak be a covid-19 oltóanyagok egyikének első adagjával, a második dózist pedig csaknem 383 ezer ember kapta már meg.

Ahhoz, hogy kollektív immunitás alakulhasson ki a koronavírus-fertőzés ellen, legalább 3,3 millió ember oltását kell lehetővé tenni Szlovákiában.

Kassa megyében csak 283 ember várt az AstraZeneca oltásra kedden. A Pozsonyiban 63-szor több, 17 923 jelentkező állt be a sorba.

A más megyékben regisztrált számokból is az következik, hogy Szlovákia nyugati részén az legnagyobb az érdeklődés az AstraZeneca iránt, és az ország keleti irányába egyre csökken ez az érdeklődés.

Az AstraZenecával a negyven és hatvan év közöttieket oltják.

A Pfizer oltóanyag esetében első pillantásra ellentétes a helyzet. Kassa megyében kedden 5000 ember várt rá, Pozsonyban csak 3364. Ugyanakkor ez az eltérés nem jelenti azt, hogy a keletieket jobban érdekli a Pfizer és a Moderna, mint a nyugatiakat.

(sme.sk)