Az AstraZenecától lophattak az orosz kémek, ebből készíthették a Szputnyikot

2021. október 11. - 13:40 | Tech

A második legnagyobb példányszámú brit bulvárlap, a The Sun azt írja, hogy az orosz kémek még a vakcinafejlesztés korai szakaszában lophattak  az AstraZeneca szérumának mintájából, amit aztán felhasználtak a Szputnyik V gyártásakor.

Az AstraZenecától lophattak az orosz kémek, ebből készíthették a Szputnyikot
Illusztrációs felvétel (TASR)

Az 1,2 milliós példányszámú lap brit biztonsági szerveire hivatkozva rukkolt elő ezzel az információval. A szigetország titkosszolgálata már tavaly úgy látta, hogy 95 százalékos a valószínűsége, hogy a Moszkva szolgálatában álló hackerek brit, amerikai és kanadai intézeteket támadtak meg. Olyanokat, amelyek a vakcinafejlesztésen dolgoztak.

A brit hatóságok most azzt állítják, hogy az oxfordi oltóanyag kulcsinformációit egy külföldi ügynök nyúlta le. A lap megszólította a brit kormányfő kabinetjét, de választ nem kapott a felvetésre.

Az összetétel és a hatásmechanizmus alapján mind a Gamaleja Intézet által fejlesztett, orosz vakcinaként emlegetett Szputnyik V vakcina, mind pedig az AstraZeneca és Oxford Egyetem együttműködésében fejlesztett vakcina ún. vektor alapú oltóanyag. A koronavírus elleni küzdelemben alkalmazott vektor alapú oltóanyagok működésének a lényege az, hogy

egy semleges hordozó vírus viszi be az emberi szervezetbe a koronavírus tüskefehérjéjének a genetikai információját. Vagyis, van egy jól megválasztott, az emberi szervezetben nem szaporodó vírus, ami magával cipeli a koronavírus egy darabkájának a genetikai kódját. Jelen esetben ez a hordozóvírus adenovírus.

A vektor alapú védőoltások lényege az, hogy a védőoltást követően az emberi szervezetben az adenovírusba beépített gén információi alapján olyan koronavírus tüskefehérje keletkezik, ami immunválaszt vált ki, vagyis a fertőzéstől védő információt közvetít, és védekezésre sarkallja az immunrendszert.

(thesun/sp)