Az AstraZenecával történő második oltás időpontját nem lehet törölni

2021. május 24. - 14:48 | Belföld

Az Egészségügyi Információs Központ (NCZI) jelezte, hogy az AstraZenecával történő második oltásra várók számára kirendelt időpontot nem lehet törölni, ellenben ha valaki nem tud megjelenni valamilyen okból, az új időpontot kap. Az Állami Gyógyszerellenőrzési Hivatal (ŠÚKL) pedig ajánlásokat adott ki az AstraZenecával beoltottak alacsony trobiocitaszámú vérrög képződésének eseteire.

Az AstraZenecával történő második oltás időpontját nem lehet törölni
Illusztráció - Cséfalvay Á. András

Az NCZI közölte, hogy pillanatnyilag Szlovákiában nem kombinálnak különböző oltóanyagokat az első és a második oltás során, így akinek betegség vagy más súlyos indok miatt nem felel meg az AstraZenecával történő második oltásra kijelölt időpont, az rövid időn belül újabbat kaphat.

A ŠÚKL pedig azt közölte, hogy akiknél alacsony trombocitaszámú vérrög képződött az első adag AstraZeneca vakcina után, annak nem szabad beadni a másodikat. Figyelmeztették az egészségügyi dolgozókat arra is, hogy a pácienseknél, akiknek alacsony a trombocitaszám a vérükben, ellenőrizzék a vérrögképződés jeleit az első oltás utáni három héten belül.

Speciális, hematológussal konzultált kezelést javasolnak azok számára, akinél vérrög képződött alacsony trombocitaszám mellett.

A ŠÚKL közölte, hogy a vérrögképződés esetei nagyon ritkák, figyelni kell viszont a tünetekre, és amennyiben előfordul, orvoshoz kell menni. Akinél az oltás utáni három hétben légszomj, mellkasi fájdalom, végtagfájdalom vagy -gyulladás, elhúzódó hasi fájdalom, vagy épp neurológiai tünetek, mint például elhúzódó erős fejfájás, elmosódott vagy kettős látás, a tűszúrás helyén kívüli, bőr alatti apró, gombostű méretű vérfoltok jelentkeznek, forduljon orvoshoz.

(TASR)