Az aszály miatt előbb kezdődött az aratás, a munkát az eső lassítja

2018. július 20. - 16:09 | Régió

Az idei száraz időszakok és a magas hőmérséklet felgyorsították a gabona érését. A szlovákiai gazdák így két-három héttel előbb kezdték meg az aratást, néhányan már június közepén.

Az aszály miatt előbb kezdődött az aratás, a munkát az eső lassítja
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Míg tavasszal a szélsőségesen száraz időjárás okozott fejfájást a gazdáknak, a napokban a sok eső lassította a mezőgazdasági munkákat. Minderről a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) tájékoztatott pénteken.

Pozsony térségében a gazdák már learatták a repcét és az őszi árpát. Jelenleg a búza és a rozs betakarítása folyik. A Galántai járásban (okres Galanta) a július eleji kiadós esőzések jelentősen lerontották a búza és az árpa minőségét. Jana Holéciová, az SPPK szóvivője elmondta: az itt aratott gabonának csupán az 50%-a megfelelő minőségű ahhoz, hogy fogyasztásra alkalmas legyen. Hozzátette: a térségben már learatták a tritikálét és a zabot.

A Komáromi járásban a kombájnok már betakarították a tavaszi búzát és a repcét. Most aratják az őszi búzát és a tavaszi árpát, amely idén lassabban érett be.

A Lévai járásban a mezőgazdasági vállalkozások nagy része már befejezte az aratást. A nyitrai régióban szintén betakarították már a gabonatermés 80%-át.

A Báni járásban a gazdák csapadékhiányra panaszkodnak, a Trencséni járásban (okres Trenčín) ellenben az intenzív esőzések lassították az aratási munkálatokat az utóbbi napokban. „A repcét nagyjából félig aratták le, a gabonafélék betakarítása 16%-on áll. Az ország északkeleti részén főleg takarmánynövényeket takarítanak be, Kelet-Szlovákia déli régióiban csak most kezdik a gabona aratását. A legészakabbra fekvő területeken még nem kezdték meg az aratási munkálatokat” – részletezte Holéciová.

A Statisztikai Hivatal előrejelzése szerint a gabonafélék átlagos terméshozama idén összesen 4,57 t/ha, a repcéé pedig 2,93 t/ha lesz. A szárazság más országokban is gondot okoz, az Európai Unió az elmúlt hat év leggyengébb gabonatermés-hozamával számol. A sajtóban megjelent információk szerint Nagy-Britanniában az elmúlt negyven év legforróbb nyara köszöntött be. Az aszály és az ebből következő alacsonyabb terméshozam Lengyelországban, Litvániában, Lettországban, a németországi Brandenburg tartományban, Ausztriában, valamint Csehországban is gondot okoz.

A gyümölcstermés ugyanakkor az előrejelzések szerint bőséges lesz Szlovákiában. Elsősorban azok a termelők számíthatnak magas terméshozamra, akik rendelkeznek olyan technikai felszereltséggel, amely megvédi a gyümölcsösöket a tavaszi fagyoktól, az aszálytól és az erős napsütéstől is. Paradox módon azonban előfordulhat, hogy a jó termést nem lesz, aki leszedje. Holéciová ezzel kapcsolatban elmondta: a munkaerőhiány a különleges növénytermesztés, illetve az egész mezőgazdaság területén komoly gondot okoz a termelőknek. Emiatt például idén az epertermés egyharmada sem lett betakarítva.

TASR

Címkék: aratás, aszály