Az átoltottság terén éllovas Portugália szinte az összes korlátozást feloldja

2021. szeptember 24. - 08:46 | Külföld

Csaknem az összes, a koronavírus-járvány miatt bevezetet korlátozást feloldja Portugália - közölte csütörtökön António Costa portugál miniszterelnök. Az országban október 1-től teljes kapacitással működhetnek az éttermek és kulturális létesítmények.

Az átoltottság terén éllovas Portugália szinte az összes korlátozást feloldja
Fotó: AA

"Olyan szakaszba lépünk, amely mindegyikünktől felelősséget követel. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a járványnak nincs vége" - hangsúlyozta a kormányfő.

Október 1-től megszűnik a létszámkorlátozás az éttermek, a kávézók, a kulturális események, az esküvők és a keresztelők esetében. A légi és a tengeri utazáshoz, a nagyobb kulturális vagy sporteseményen való részvételhez továbbra is kötelező digitális igazolást vagy negatív tesztet felmutatni, a szállodákban és az edzőtermekben ugyanakkor nem.

Miután mostanra a lakosság több mint 83 százalékát - több mint 8,5 millió embert - teljes mértékben beoltották a koronavírus ellen, ismét kinyithatnak a 2020 márciusa óta zárva tartó éjszakai klubok és bárok, a vendégeknek azonban digitális oltási igazolást vagy negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk.

Továbbra is kötelező a maszkviselés a tömegközlekedésben, a nagyobb eseményeken, az idősotthonokban, a kórházakban és a bevásárlóközpontokban. A kötelező kültéri maszkviselést elrendelő határozatot a múlt héten oldották fel.

Az újabb koronavírus-fertőzöttek számát tekintve januárban Portugáliában volt a legsúlyosabb a helyzet a világon, ezt követően az ország felgyorsította az oltási kampányt.

MTI