Az ausztrál hatóságok december 17-ig meghosszabbították a járványügyi szükségállapotot

2021. szeptember 2. - 11:08 | Külföld

A koronavírus terjedése miatt december 17-ig meghosszabbítja a járványügyi szükségállapotot az ausztrál kormány - közölte csütörtökön Greg Hunt egészségügyi miniszter.

Az ausztrál hatóságok december 17-ig meghosszabbították a járványügyi szükségállapotot
-illusztráció- (Fotó: AP)

A tavaly március 18-a óta érvényben lévő vészhelyzeti időszakot további három hónappal hosszabbítják meg.

Az ausztrál egészségvédelmi bizottság és a tiszti főorvos szerint a koronavírus továbbra is "elfogadhatatlan kockázatot" jelent a közegészségügyre, és a vészhelyzeti időszak meghosszabbítása megfelelő válasz erre - olvasható Hunt közleményében.

Hunt hangsúlyozta, hogy továbbra is érvényben maradnak az olyan intézkedések, mint a repülőutak előtti kötelező koronavírus-tesztelés és maszkhasználat a nemzetközi járatokon, az óceánjárók a kikötőkbe való belépésének tilalma, az ausztrál állampolgárok kiutazásának korlátozása, valamint a nemzetközi repülőtereken lévő üzletek nyitva tartásának szigorítása.

A járvány kezdete óta Ausztráliában mintegy 56 ezer koronavírusos esetet regisztráltak, 1019 ember halt meg, és több mint 33,5 ezer gyógyult fel a fertőzés szövődményeiből. A legtöbb régióban a fertőzés mértéke nulla vagy egy-egy elszigetelt eset fordul elő. Új-Dél-Wales és Victoria államokban, valamint az ausztrál főváros, Canberra területén alakultak ki járványgócok.

A koronavírus elleni védőoltások beadását február végén kezdték el az országban, az AstraZeneca, a Pfizer, valamint a BioNTech vakcináival. Az első oltást 19,3 millió ember (a lakosság több mint 75 százaléka) kapta meg, míg mindkét oltási adagot 7,2 millió (a lakosság 28,1 százaléka). A hatóságok előrejelzése szerint október végére a felnőtt lakosság legalább 70 százaléka teljes mértékben be lesz oltva a koronavírus ellen, november közepére pedig ez az arány eléri majd a nyolcvan százalékot.

(MTI)