Az ausztrál miniszterelnök szerint Djokovic akár már jövőre visszatérhet Ausztráliába

2022. január 17. - 15:26 | Sport

Scott Morrison ausztrál miniszterelnök szerint "megfelelő körülmények között" Novak Djokovic részt vehet a 2023-as ausztrál nyílt teniszbajnokságon.

Az ausztrál miniszterelnök szerint Djokovic akár már jövőre visszatérhet Ausztráliába
Novak Djokovic (Fotó: AP)

A helyi törvények szerint a világelső szerb játékos - akit vasárnap kiutasítottak az országból - három évig nem kaphatna vízumot, azonban a bevándorlási miniszter felülbírálhatja a beutazáshoz szükséges kérelmét nyomós indok esetén.

"Megfelelő körülmények között van lehetősége arra, hogy visszatérjen az országba, ezeket pedig akkor figyelembe fogják venni" - mondta hétfőn Scott Morrison a 2GB rádióban. Eszerint a 34 éves világelső jövőre már részt vehetne az Australian Openen.

Djokovic jelen állás szerint a májusi francia nyílt teniszbajnokságon sem indulhat az új oltási szabályok miatt.

"A szabályok minden nézőre vagy profi sportolóra vonatkoznak" - írta közleményben a francia sportminisztérium.

A 20-szoros Grand Slam-tornagyőztes Djokovic másfél hete érkezett Melbourne-be, de a repülőtéren nem engedték be az országba, visszavonták belépési engedélyét, majd egy kiutasítottak számára fenntartott hotelben szállásolták el. Előzőleg az Australian Open szervezői akut egészségi problémájára hivatkozva különengedélyt adtak neki az induláshoz annak ellenére, hogy vélhetően nincs beoltva koronavírus ellen. A vízumát múlt hétfőn bírósági döntés nyomán visszakapta, többször edzett az Australian Open helyszínén, és első kiemeltként kapott ellenfelet a csütörtöki sorsoláson, ám pénteken ismét érvénytelenítették a vízumát, és idegenrendészeti őrizetbe került.

A hosszadalmas procedúra lezárásaként James Allsop elöljáró bíró vasárnap jelentette be, hogy a háromfős döntnöki testület egyhangúlag elutasította a 34 éves sztár fellebbezését, melyet vízumának bevonása ellen nyújtott be.

Djokovic korábban oltásszkeptikus kijelentéseket tett, így Ausztráliába érkezése óriási felháborodást váltott ki, mivel felmerült a gyanú, hogy kivételeztek vele.


MTI