Az autópálya-társaság embere magyarázkodott egy sort az Ipolyság ás Zólyom közti R3-asról

2019. november 27. - 10:33 | Belföld

Az R3-as gyorsforgalmi út építésének előkészítésére vonatkozó ütemterv nem változik. Az előkészítésnek több szakasza van, és szakaszosan folytatódik az EIA eljárás, vagyis a környezeti hatásvizsgálat is. Erről Jiří Hájek, a Nemzeti Autópálya-társaság (NDS) befektetési igazgatója tájékoztatott kedden, reagálva a parlament elé szervezett tüntetésre.

Az autópálya-társaság embere magyarázkodott egy sort az Ipolyság ás Zólyom közti R3-asról
Fotó: TASR

A Közép-Szlovákia déli régióiból érkező tüntetők arra reagáltak, hogy a környezetvédelmi minisztérium október 17-én kiadott egy közleményt, miszerint leállítja a környezeti hatásvizsgálatot az R3-as Zólyom és Ipolyság közötti szakaszának előkészítésével összefüggésben.

Hájek ezzel szemben azt állítja, hogy az R3-ast érintő környezeti hatásvizsgálat (EIA) folytatódni fog, csak éppen szakaszosan.

Hozzátette: nem lenne értelme most megcsináltatni a hatásvizsgálatot egy 70 kilométeres útszakaszra, amelyből belátható időn belül csak 10 kilométer épülne meg, közben pedig a maradék 60 kilométerre lejárna a környezeti hatásvizsgálati dokumentum érvényessége. Hájek szerint a szakaszos megoldás hatékonyabb, a végeredmény pedig ugyanaz lesz, és az R3-as előkészítésének ütemterve sem változik.

A befektetési igazgató arról is beszámolt, hogy a megvalósíthatósági tanulmány két, "csaknem kritikus" szakaszt jelölt meg: a korponai (Krupina) és az ipolysági elkerülő utat. A további szakaszok esetében elegendő felújítani az útburkolatot és elvégezni más kisebb, anyagilag kevésbé megterhelő javításokat.

Közép-Szlovákia déli régióinak lakosai kedden a parlament épülete előtt tüntettek, az R3-as gyorsforgalmi út Zólyom és Ipolyság közötti szakaszának és a hozzá tartozó elkerülő utak kiépítését követelve. A megmozdulást az "Ahol akarat van, ott út is van" nevű polgári társulás szervezte. Több mint kétszázan vettek részt rajta, köztük az érintett régió polgármesterei is. A kezdeményezés mögött Zólyom, Dobrá Niva, Korpona, Hontianske Nemce és Ipolyság polgári aktivistái állnak.

(TASR)