Az EBESZ az őrizetbe vett orosz tényfeltáró újságíró szabadon engedését sürgeti

2019. június 8. - 13:29 | Külföld

Az őrizetbe vett orosz tényfeltáró újságíró, Ivan Golunov szabadon engedésére szólította fel szombaton a hatóságokat az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) sajtószabadság-ügyi képviselője.

Az EBESZ az őrizetbe vett orosz tényfeltáró újságíró szabadon engedését sürgeti
Ivan Golunov

Bécsi keltezésű közleményében Harlem Désir kifejtette, el kell kerülni, hogy az újságírókat szakmai tevékenységük miatt üldözzék. Mint írta, Golunov kiváló újságíró, aki azzal vált ismertté, hogy állami tisztviselők korrupciós és bűnös tevékenységeit leplezte le. Hangsúlyozta, hogy a média, a tényfeltáró újságírók nagyon fontos szerepet töltenek be a társadalomban. Éppen ezért semmilyen körülmények között nem válhatnak hatósági üldöztetés áldozatává megtorlásul szakmai tevékenységükért - emelte ki.

Ivan Golunovot, a Meduza ellenzéki hírportál újságíróját pénteken kábítószer birtoklása címén vette őrizetbe a moszkvai rendőrség. Kollégái, munkaadója és ügyvédje szerint Golunovot hamis vád és bizonyítékok alapján próbálják bíróság elé állítani.

A 36 éves újságíró éppen egy informátorával indult találkozni, amikor a rendőrök őrizetbe vették. A hátizsákjában, majd a lakásában kábítószert és mérleget találtak.

Pártolói szerint a bűnjeleket a tudta nélkül helyezték el nála. Ha rábizonyítják, hogy nagyobb tételben kereskedett kábítószerrel, 10-től 20 évig terjedő szabadságvesztéssel sújthatják.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester felszólította a főváros rendőrfőnökét, hogy vonja személyes ellenőrzése alá az ügyben folytatott nyomozást. A rendőrparancsnokság épülete előtt többtucatnyi újságíró tüntetett Golunov mellett, közülük legkevesebb 10 embert átmenetileg előállítottak.

A Meduza orosz nyelvű hírportál szerkesztősége Rigában működik.

(MTI)