Az EBESZ megfigyelői is felügyelnék a választások menetét

2020. február 13. - 14:23 | Belföld

Az EBESZ választási megfigyelő missziója is jelezte, hogy felügyelni kívánja a szlovákiai parlamenti választások menetét. A TASR hírügynökséget Lucia Kirinovičová, a belügyminisztérium sajtóosztályának munkatársa tájékoztatta csütörtökön. 

Az EBESZ megfigyelői is felügyelnék a választások menetét
Fotó: Paraméter - illusztráció

Korábban egy etióp választási bizottság és az AEGEE Európai Diákfórum is jelezte, hogy nyomon követné a választásokat.

A választások menetét és a szavazatszámlálást minden állampolgár figyelemmel kísérheti, aki előre jelzi ezen szándékát a választási bizottság felé. A megfigyelők nem zavarhatják meg a választások és a szavazatszámlálás menetét.

A törvény szerint bárki lehet megfigyelő, kivéve a képviselőjelölteket. A választások idején csak annyi ideig tartózkodhatnak a szavazóhelyiségben, amennyi a voksoláshoz szükséges. Erre a korlátozásra azért van szükség, hogy a jelölt ne befolyásolhassa a választókat. A képviselőjelöltek a szavazatszámláláskor már végig jelen lehetnek.

A parlamenti választásokra 2020. február 29-én kerül sor. Összesen 25 politikai formáció verseng a szavazatokért. A választások összköltsége meghaladja a 12,6 millió eurót. Az önálló Szlovák Köztársaság történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Összesen több mint négymillió választópolgár jogosult a szavazásra.


(TASR)