Az EBESZ megfigyelői a választás második körét is nyomon követik

2019. március 30. - 19:08 | Belföld

A szlovákiai elnökválasztás második fordulóját is nyomon követik az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) megfigyelői, hogy értékeljék az elnökválasztásra és a választási kampányra vonatkozó jogszabályokat, illetve ellenőrizzék ezek gyakorlati alkalmazását.

Az EBESZ megfigyelői a választás második körét is nyomon követik
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Eva Chmelová, a belügyminisztérium választásokért, népszavazásért és politikai pártokért felelős osztályának vezetője elmondta: a megfigyelők az elnökválasztás után értékeléseket és ajánlásokat fognak megfogalmazni.

Hozzátette: a választások napján a megfigyelők jegyzeteket készítenek, tolmács segítségével végzik a munkájukat. A megfigyeléseket később összegzik, majd megkonzultálják a Belügyminisztérium választásokért felelős osztályával.

A megfigyelők a belügyminisztériumban több megbeszélésen is részt vettek az első forduló előtt, illetve az első és a második forduló között.

„Ami a jogszabályt illeti, közösen megkonzultáltuk, többször találkoztunk. Most megfigyelik a törvény gyakorlati alkalmazását, és a megfigyeltek alapján aztán kidolgoznak egy jelentést, amelyben kiértékelik egyrészt a jogszabályt, másrészt annak érvényesítését”

– zárta a választási osztály igazgatója.

TASR