Az eddig véltnél 30 millió évvel korábban alakulhattak ki a fejlábúak

2021. március 25. - 14:08 | Tech

Az eddig véltnél nagyjából 30 millió évvel korábban jelenhettek meg a fejlábúak - állapították meg a Heidelbergi Egyetem kutatói, akik a kanadai Avalon-félszigetnél talált ősmaradványokra alapozták az eredményeiket.

Az eddig véltnél 30 millió évvel korábban alakulhattak ki a fejlábúak
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

Az intézmény szakemberei szerint az Új-Fundland és Labrador tartománybeli félszigeten felfedezett 522 millió éves fosszíliák lehetnek a legelső ismert formái ezeknek a gerinctelen organizmusoknak, amelyek ma élő leszármazottai egyebek között a tintahalak, a polipok és a nautiluszok - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

A felfedezés azt jelentheti, hogy a fejlábúak vagy lábasfejűek (Cephalopoda) az eddig véltnél csaknem 30 millió évvel korábban fejlődtek ki.

"Ha valóban fejlábúakról van szó, az azt jelenti, hogy a Cephalopodák eredete a korai kambriumig nyúlik vissza"

- mondta Anne Hildenbrand, az egyetem földtudományi intézetének munkatársa.

Hozzátette:

"ez azt jelentené, hogy a fejlábúak a többsejtű organizmusok evolúciójának hajnalán alakultak ki a kambriumi robbanáskor".

A félszigeten talált megkövesedett meszes vázak hosszúkás kúp alakúak és elkülönülő kamrákra oszlanak. A kamrákat a szifótölcsér köti össze. A lábasfejűek voltak az első organizmusok, amelyek képesek voltak fel-le mozogni a vízben, természetes élőhelyükké téve a nyílt óceánt.

A kutatók a Communications Biology című folyóiratban publikálták az eredményeiket.

(MTI)

Címkék: fosszília, tintahal