Az édesanya azt gondolta, normális, hogy kisbabája horkol, az orvosok viszont borzalmas dolgot diagnosztizáltak nála

2023. november 19. - 17:31 | Külföld

Egy pár észrevette, hogy újszülött babájuk horkol. Először azt hitték, ez normális dolog, de a vizsgálatok ijesztő diagnózist tártak fel.

Az édesanya azt gondolta, normális, hogy kisbabája horkol, az orvosok viszont borzalmas dolgot diagnosztizáltak nála
Fotók forrása: čas.sk - Továbbiakért kattints!

Charlotte Lake és kedvese, Nathanael Guide lánya, Ava-Rose június 25-én született meg. A pár gyorsan észrevette, hogy lélegzetvétel közben horkoló hangokat ad ki a kicsi, még akkor is, amikor nem aludt.

Ava többet aludt, mint amennyit egy újszülött általában szokott, amit a szülei annak tulajdonítottak, hogy egyszerűen szeret aludni. Ugyanakkor aggasztó volt, hogy a kislány egyáltalán nem hízott.

„Amikor megszületett, azt mondtam, viccesen hangzik, mintha megfázott volna” – mondta Charlotte. Az orvosok azt gondolták, hogy ez normális, és azt mondták, hogy rendbe fog jönni. De ahogy telt az idő, úgy tűnt, hogy az állapota romlik. Július 4-én, mindössze kilenc nappal Ava születése után, Charlotte azt mondta a szülésznőjüknek, hogy Ava furcsán lélegzik.

A tesztek azt mutatták, hogy a légzése és a pulzusa kétszerese a normálisnak. Számos vizsgálat után kiderült, hogy Avának szívproblémája van.

„Az orvosok végül azt mondták, olyan, mintha szívzörej lenne“ – mondta Charlotte. A július 6-án végzett vizsgálatok kimutatták, hogy Ava szívében lyuk van, ez egy életveszélyes szívelégtelenség, amely gyors légzést és légszomjat okozhat a gyerekeknél. És az aortája, a test legnagyobb artériája, amely a vért a szívből a keringési rendszerbe szállítja, rossz helyre volt „bekötve“. Ennek eredményeként a szíve küszködött, hogy vért pumpáljon a testébe, ami megnehezítette a légzést.

A tünetek közé tartozik a szapora szívverés, szapora légzés, rendkívüli fáradtság, a bőr vagy az ajkak kék árnyalata, valamint a lábak, a has vagy a szem körüli duzzanat – írja az NHS.

Ava diagnózisa után növelniük kellett a súlyát, hogy megműtthessék. Az édesanya elmondta, megtettek mindent azért, hogy a kicsi hízzon, de semmi nem maradt meg benne, így végül szondán keresztül táplálták.

Október 6-ra nyitott szívműtétet tűztek ki. A pár tudta, hogy „nincs garancia arra, hogy Ava átvészeli a műtétet“, ugyanakkor úgy érezték, hogy „nincs más választásuk“. Az orvosok azt állították, hogy ha nem hajtják végre a műtétet, Ava nem élte volna meg az iskolás kort.

Ava szívműtéte sikeres volt, gyorsan felépült, és nyolc nappal a műtét után hazatérhetett. „Minden jól ment, de a lyuk nagyobb volt, mint amire számítottak“ – mondta Charlotte, hozzátéve, a kicsi most remekül van. „A gyógyszeres kezelésen és az orvosi látogatásokon kívül olyan, mint bármelyik másik baba.“

A család most adományokat gyűjt a Glasgow-i Gyermekkórház jótékonysági szervezetének és a glasgow-i Ronald McDonald House-nak.

(čas.sk)