Az egekbe szökhet az ára ennek az alapélelmiszernek karácsony előtt!

2022. november 14. - 14:46 | Belföld

Már most is jóval drágább, mint egy éve ilyenkor, de a helyzet karácsonyra csak rosszabb lesz, ezáltal pedig többe kerülhet a karácsonyi sütés is.

Az egekbe szökhet az ára ennek az alapélelmiszernek karácsony előtt!
Fotó: Cséfalvay Á. András - illusztráció

A legtöbben már most is a fejüket fogják a magas élelmiszerárak miatt, a helyzet pedig várhatóan a közeljövőben sem fog javulni, sőt. A Szlovák Statisztikai Hivatal adatai szerint a szeptemberi 14,2-ről októberben 14,9 százalékra nőtt az éves infláció, vagyis ennyivel drágult az élet 2021 októberéhez képest.

A áremelkedés az élelmiszerek esetében a legmeredekebb, a figyelt kilenc termékcsoportból 6 esetében 20 százaléknál magasabb volt a drágulás. A legnagyobb emelkedést az olajok és zsírok kategória mutatott, amely tavalyhoz képest több mint 50 százalékkal drágult. Havi szinten azonban itt már csökkenést tapasztalt a Statisztikai Hivatal: szeptemberhez képest 0,2 százalékkal csökkent ezen termékek ára.

A második legnagyobb ugrás a tejtermékek esetében tapasztalható, tavaly még 30 százalékkal olcsóbban tudtunk tejet és tejtermékeket vásárolni. Ezeknél a termékeknél nem állt meg a drágulás októberben: a szeptemberi árakhoz képest 3,6 százalékot kellett ráfizetni ezekre a termékekre. Valamivel kisebb mértékben, de nőtt a húsok és a hústermékek ára is. Az egy évvel ezelőttihez képest 27,6 százalékkal emelkedtek az árak, szeptemberihez képest pedig 1,7 százalékos volt a növekedés. Csaknem ugyanilyen mértékben drágult a kenyér és a gabonakészítmények ára is: a Statisztikai Hivatal 27,5 százalékos évközi és 1,4 százalékos havi szintű emelkedést mért.

Mindemellett a tojótyúktenyésztők is figyelmeztetnek, hogy ismét kénytelenek emelni a tojás árát, reagálniuk kell ugyanis a növekvő energiaköltségekre, valamint a takarmányok és a csomagolás drágulására.

Matej Korpáš, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) képviselője felhívta a figyelmet, hogy a tojótyúktenyésztők kiadásainak több 50 százalékát teszik ki az energia- és a szállítási költségek, valamint a takarmány. A kamara egyúttal arra kért mindenkit, hogy az üzletekben elsősorban a hazai tojást keressék.

Korpáš szerint a helyzet új évtől javulhat vagy legalább stabilizálódhat, ekkora ígéri ugyanis az állam az anyagi támogatást, valamint az energiaárak befagyasztását. Ha viszont a baromfitenyésztők nem kapnak segítséget, könnyen lehet, hogy akár 30 centbe is kerülhet egy tojás a jövő évben.


(topky.sk/para)