Az egekbe szökött, és tovább nő a vaj ára

2017. augusztus 15. - 11:45 | Belföld

Egész Európában, így Szlovákiában is rekordokat döntöget a vaj ára. A készletek soványak, a kereslet viszont óriási - úgy tűnik, az emberek egyre inkább leszoknak az olcsó margarinról.

Az egekbe szökött, és tovább nő a vaj ára
Fotó: TASR - illusztráció

Az utóbbi hónapokban jelentősen megnövekedett a vaj ára a szlovákiai áruházakban.

A nagy, 250 grammos kockáért akár 2,80 eurót is elkérnek az üzletekben, miközben hét-nyolc évvel ezelőtt fele ennyibe került ez a termék

- írja a SME.

A kereskedők arra figyelmeztetnek, hogy a 250 grammos vaj ára hamarosan simán három euró fölé szökhet.

Egy órát kell dolgozni egy nagy kocka vajért

A vajárat a Statisztikai Hivatal is figyelemmel követi, adataik szerint júniusban átlagosan 1 euróba került a 125 grammos vaj, miközben egy évvel ezelőtt még 0,84 euró volt az ára.

A SME napilap azt is kiszámolta, hogy mivel itthon 2,50 eurós az átlag minimálbér, egy átlagos szlovákiainak kb. egy órát kell dolgoznia egy nagy kocka vajért.

A drágulásnak több oka is van, egyrészt az EU-s tejkvóták eltörlésének "köszönhetően" a tavalyi évhez képest Európában 2,3 százalékkal csökkent a tejtermelés, ebből kifolyólag pedig zsugorodtak a vajkészletek. Mivel a piacot elárasztotta a külföldi, olcsó tej, amivel a hazai gyártók nem tudtak konkurálni, a szlovákiai tejtermelők 10 százaléka arra kényszerült, hogy lehúzza a rolót. Másrészt a tehenek nyáron kevesebb, és kevésbé zsírosabb tejet produkálnak - ez is közrejátszik abban, hogy egyre drágább a vaj.

A kereskedők arra figyelmeztetnek, hogy a 250 grammos vaj ára hamarosan simán három euró fölé szökhet.

(SME)