Az egérfülű denevérek legrégebbi, 33 millió éves fosszíliáját fedezték fel

A legnépesebb európai denevérnemnek számító egérfülű denevérek (Myotis) eddig ismert legrégebbi fosszíliáját fedezték fel belga kutatók, bizonyítva, hogy a nem képviselői már több mint 33 millió évvel ezelőtt is jelen voltak a bolygón.

Az egérfülű denevérek legrégebbi, 33 millió éves fosszíliáját fedezték fel
-illusztráció- (Fotó: Wikipédia)

A szakemberek még az 1990-es évek végén fedeztek fel egy ősmaradványokban gazdag lelőhelyet egy Brüsszeltől keletre épülő vasútvonal munkálatai során, ám még évtizedekbe telt, mire a több tonnányi föld átfésülésével rábukkantak az apró emlős maradványaira.

A kutatók megállapították, hogy az egérfülű denevérek nemének kicsiny képviselője alig különbözik az Európában ma élő leszármazottaitól.

"Az apró lelet mindössze néhány különálló fogból, állkapocstöredékből és kis csontokból áll" - mondta a projektben részt vevő Thierry Smith, a Belga Királyi Természettudományi Intézet munkatársa.

A felfedezés azt mutatja, hogy az egérfülű denevérek első megjelenésére vonatkozó becslések mintegy hétmillió évet tévedtek.

Smith szerint a denevérek hosszú életének egyik titka az lehet, hogy az emlősök között egyedül ők képesek repülni, ezért nem kell a többi emlőssel versengeniük az élelemért.

(MTI)