Az egész iskola bezárásáról a tiszti főorvos dönt, az adott osztályt viszont az igazgató is bezárhatja

2022. január 21. - 10:38 | Belföld

Az oktatási intézmények az ún. iskolai szemafor szerint működnek.

Az egész iskola bezárásáról a tiszti főorvos dönt, az adott osztályt viszont az igazgató is bezárhatja
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Egész iskolákat nem zárnak be. Ha pozitív esetet találnak, akkor az igazgató bezárhatja az adott osztályt. Az egész iskola bezárásáról azonban csak a regionális tiszti főorvos dönthet. Például, ha az iskolán belül az osztályok jelentős része karanténba kerül, vagy ha sok a fertőzött. Minderre az Oktatási, Tudományos, Kutatási és Sportminisztérium hívja fel a figyelmet.

A Közegészségügyi Hivatal (ÚVZ) rendeletei alapján a karantén alól kivételt kapnak az oltott és gyógyult személyek. Ez azokra az iskolásokra is vonatkozik, akik az oltás vagy a betegségből való felépülés után továbbra is részt tudnak venni a jelenléti oktatásban.

Az oktatásügyi tárca arról tájékoztatott, hogy az ÚVZ rendelete alapján a szájmaszk kötelező lesz az iskolákban. A felső légutak eltakarása nem kötelező az óvodások számára, illetve azoknak, akik autizmus spektrum zavarral, súlyos értelmi fogyatékkal vagy komoly halláskárosodással küzdenek, továbbá a pedagógusoknak és az említett egészségi problémákkal küzdő diákok oktatására szakosodott alkalmazottaknak.

Abban az esetben, ha egy diák tesztje pozitív eredményt mutat, nem mehet iskolába. „A szülőnek fel kell hívnia telefonon a körzeti orvost, aki elmondja a tennivalókat és regisztrálja őt antigéntesztre vagy PCR-tesztre. Miután átesett a betegségen, a gyermek igazolást kap erről“ – pontosít a minisztérium.

A szülőnek tovább kötelessége értesíteni az iskolát, hogy gyermeke az öntesztelés során pozitívnak bizonyult. „Ebben az esetben az osztály, ahová az adott gyermek is jár, otthon kell, hogy maradjon annak érdekében, hogy elkerüljék a vírus esetleges terjedését“ – tette hozzá a minisztérium. Ha a gyermek pozitivitását az antigén- vagy PCR-teszt megerősíti, a diákoknak, akik közeli kapcsolatban voltak vele, szintén el kell menniük tesztelésre.

Amennyiben egy tanuló, vagy pedagógus elkapja a koronavírust, az egész osztály tíznapos karanténba kerül – kivéve azokat, akik teljesítik a karantén alóli mentesség feltételeit.

TASR

Címkék: iskolák, karantén, covid