Az egész országban terjed az omikron, negatív számadat kapcsán említették meg a Dunaszerdahelyi járást

2022. január 26. - 15:03 | Régió

Fokozatosan erősödik a koronavírus omikron variánsa okozta járványhullám Szlovákiában, 14 járásban megháromszorozódott a pozitív esetek száma – számolt be róla a szerdai kormányülést követően Vladimír Lengvarský (OĽaNO-jelölt) egészségügyi miniszter és Matej Mišík, az Egészségügyi Elemzések Intézetének (IZA) igazgatója.

Az egész országban terjed az omikron, negatív számadat kapcsán említették meg a Dunaszerdahelyi járást
Cséfalvay Á. András illusztrációs felvétele

Lengvarský biztosított afelől, hogy szorosan figyelik az omikron okozta járványhelyzetet, állítása szerint a variáns az egész országban kezd dominánssá válni. „Egyelőre nem kerültek nyomás alá a kórházak, de készülünk a tömeges tesztelésekre, illetve az osztályozó sátrak is előkészületben vannak” – mondta a miniszter.

A minisztérium egyelőre nem adott ki utasítást az osztályozó sátrak felállítására, amik jelenleg a kórházak előtt vannak, azok a második hullámból maradtak hátra. Első körben az egyetemi kórházakban kezdhetik meg a páciensek osztályozását, és csak ezek után kerülhet sor 19 kiválasztott kisebb kórházra. Szükség esetén újabbak csatlakozhatnak hozzájuk.

Jelenleg átlagban napi 8500 új fertőzöttet igazolnak, míg múlt héten ez 3500 volt. Mišík szerint jól látható az omikron terjedése, amely az egész országot érinti. Négy járásban a lakosság két százalékánál is fertőzést mutattak ki az elmúlt hét napban. Konkrétan a Námestovoi, a Tvrdošíni, a Stropkovi és a Dunaszerdahelyi járásról van szó. Egyelőre viszont nem regisztráltak jelentős munkaerő-kiesést.

Mišík szerint egyelőre csökken a kórházakban kezelt fertőzöttek, illetve a lélegeztetőgépre szorulók száma, de az elmúlt napokban többször riasztották a mentőket.


TASR/para