Az egészségbiztosítók adósainak ellátásáról egyeztet a minisztérium

2022. augusztus 4. - 17:31 | Belföld

Az egészségügyi tárca nyitott az arról szóló egyeztetésekre, hogy milyen egészségügyi ellátást legyen kötelező biztosítani az egészségbiztosítóknak tartozó emberek számára.

Az egészségbiztosítók adósainak ellátásáról egyeztet a minisztérium
-illusztráció- (Fotó: TASR)

Az erről szóló törvénymódosításban az szerepel, hogy túl szigorú a jelenlegi korlátozás, és enyhíteni kellene. A módosítás teljes egészségügyi ellátást javasol, az egészségbiztosítónak tartozó a halasztható orvosi kezelésekre nem lenne jogosult. A javaslat azokkal is foglalkozik, akik a múltban halmoztak fel adósságot, de most fizetik az egészségbiztosítási járulékot.

„Természetesen érthető az egészségbiztosítók igyekezete, hogy minimalizálni akarják az adósaik számát. Keressük a megoldást. Azt azonban kijelenthetjük, hogy a hátralékkal rendelkezők helyzete most mindennek nevezhető, csak egészségesnek nem”

– jelentette ki Vladimír Lengvarský (OĽANO-jelölt) egészségügyi miniszter. Az adósok most csak a halaszthatatlan ellátásra jogosultak, minden másért fizetniük kell, beleértve a megelőző és szűrővizsgálatokat.

„Az idei év első felére vonatkozó adatok szerint több mint 120 ezer embert érint ez a korlátozás”

– tette hozzá Lengvarský.

Megjegyezte, az eredeti elképzelés jó és megalapozott volt, a gyakorlatban azonban rosszul sült el.

„Problémák adódtak, ugyanis az ilyen páciensek legtöbbször már csak akkor jutnak el a megelőző kivizsgálásokra, amikor a gyógyításuk már jóval többe kerül és jóval kisebb az esély a gyógyulásra. Ráadásul a korlátozás azokra is vonatkozik, akik jelenleg fizetik a járulékokat, vagy már nyugdíjasok, és az állam fizeti helyettük”

– tette hozzá a tárca. A minisztérium júliusban bocsátotta tárcaközi egyeztetésre a törvénymódosítást, életbe lépését 2023. január 1-től javasolja.

TASR