Az egészségbiztosítónál rossz pont, ha valaki dohányzik – előfordulhat, hogy nem fizet, amikor szükség lenne rá

2023. április 21. - 10:58 | Belföld

Szlovákiában az Általános Egészségbiztosító szigorú szabályokat alkalmaz a dohányosokra: akkor sem téríti meg nekik a gyógyfürdős kezelést, ha nem a nikotin okozta a problémát – számolt be róla a TV JOJ.

Az egészségbiztosítónál rossz pont, ha valaki dohányzik – előfordulhat, hogy nem fizet, amikor szükség lenne rá
Fotó: TASR

Egy nyugdíjas férfi átesett a koronavírus-fertőzésen, a következményei azonban több mint egy év után is megnehezítik az életét: szívproblémákat, magas vérnyomást, megnövekedett pulzust és légszomjat okozott nála. Egy gyógyfürdős kezelés segítene rajta, ennek finanszírozását viszont elutasította az egészségbiztosító, mivel az illető dohányzik.

Az eljárás szerint az orvos a páciens egészségi állapotát felmérve írja ki a gyógyfürdős kezelésre a javaslatot, amit aztán az egészségbiztosító áttanulmányoz, és megállapítja, hogy az illető teljesíti-e a feltételeket. Az orvosi nyilvántartásban többek közt azt is feltüntetik, hogy a páciens dohányzik-e.

Eva Peterová, az Általános Egészségbiztosító szóvivője szerint a biztosító nem veszi figyelembe, hogy a páciens egy vagy két éve dohányzik-e, a lényeg, hogy a dohányzás ellenjavallat a gyógyfürdős kezelésre. Tehát, ha az orvos azt jelöli be, hogy a páciens dohányzik, a javaslatot a gyógyfürdős kezelésre elutasítják.

A gyakorlatban ez annyit jelent, hogy ha valaki dohányos, annak egyes esetekben (például magas vérnyomás, vagy szív- és érrendszeri problémák) a biztosító elutasíthatja a gyógykezelés finanszírozását. Annak ellenére is, hogy a problémákat nem a nikotin váltotta ki.

„Ha egy páciens szív- és érrendszeri betegség miatt fürdőbe szeretne menni, nem szabad dohányoznia” – mondta a szóvivő, ugyanakkor hozzáteszi, hogy ebben az esetben nem is lenne értelme a gyógyfürdős kezelésnek, ugyanis a rendelkezésre álló közegészségügyi források szempontjából sem hatékony.


(noviny.sk)