Az egészségügy EU-s koordinációja segíthet, hogy biztonságosabb, hozzáférhetőbb és jobb minőségű egészségügyi ellátásunk legyen

2022. január 20. - 18:51 | Külföld

Az európai egészségügyi unió létrehozása fontos lépés lehet a biztonságosabb, hozzáférhetőbb és jobb minőségű egészségügyi ellátás felé, amely minden polgár számára elérhető lenne. Ehhez azonban több célt is el kell érni – mondta a TASR hírügynökségnek Zuzana Dolinková, a parlamenten kívüli Hlas-SD képviselője. Az európai egészségügyi unió kiterjesztése témája a jelenleg zajló, Európa jövőjéről szóló konferenciának (CoFoE) is.

Az egészségügy EU-s koordinációja segíthet, hogy biztonságosabb, hozzáférhetőbb és jobb minőségű egészségügyi ellátásunk legyen
Fotó: TASR

„A jelenlegi járványhelyzettel kapcsolatban is úgy látom, hogy az összehangolt uniós fellépés az egészségügyi válságok kezelésének, valamint az egyes tagállamok egészségügyi rendszere fejlődésének és javításának hatékony eszköze lehet" - mondta Dolinková a TASR-nek.

Rámutatott, hogy az egészségügyben az egész EU területén probléma a munkaerőhiány. „Kevés az orvos, az ápoló, a mentős, és más egészségügyi dolgozók is hiányoznak a rendszerből" - tette hozzá, és leszögezte, hogy az egészségügyi ellátásnak kizárólagos állami hatáskörében kell maradnia.

Dolinková elmondta, fontos meghatározni az uniós tagállamok egészségügyi rendszereinek versenyképességét a bérek, az anyag helyzet, az oktatási, tudományos, kutatási és innovációs feltételek szempontjából is. „Különös tekintettel a megfelelő finanszírozásra, hogy fokozatosan és egyenletesen stabilizáljuk az egészségügyi dolgozók helyzetét, ami a legfontosabb szempont ezen a téren" - mondta, hozzátéve, hogy ennek a célnak az eléréséhez, és a jobb egészségügyi ellátáshoz fontos lépés lehet az európai egészségügyi Unió létrehozása.

tasr/para