Az egészségügy-minisztérium közzétette a Szputnyik-szerződést, az eladó nem vállal benne felelősséget a termék hatékonyságáért

2021. április 29. - 20:33 | Belföld

A Szlovák Egészségügyi Minisztérium csütörtökön közzétette a szerződések központi nyilvántartásában (CRZ) a Szputnyik V vakcinára kötött szerződést.

Az egészségügy-minisztérium közzétette a Szputnyik-szerződést, az eladó nem vállal benne felelősséget a termék hatékonyságáért
Illusztrációs felvétel (TASR)

Korábban a szerződés közzétételét szorgalmazta Zuzana Čaputová államfő, Mária Kolíková (Za ľudí) igazságügy-miniszter és az ellenzék is. Kolíková figyelmeztetett: a szerződés nyilvánosságra hozása a hatálybalépés feltétele.

A szerződés tárgyának értéke 19 900 000 dollár, vagyis több mint 16,4 millió euró.

A szerződés továbbá tartalmazza, hogy a vevő, vagyis Szlovákia a vakcina kézhez kapásától számított hét napon belül köteles megtéríteni ezt az összeget.

A dokumentum 6.5 pontja leírja, hogy "az eladó nem felelős a termék hatékonyságáért".

„A szerződés maximálisan előnyös az eladó számára, mivel minden kockázatot a vevő vállal. Ez egy take or pay típusú szerződés, ami azt jelenti, hogy a vevőnek fizetnie kell függetlenül attól, hogy átveszi-e a megállapodás szerinti mennyiséget” – mondta el a TASR hírügynökség megkeresésére Peter Kováč orvos, a Kinstellar társaság ügyvédje.

Kováč szerint az orosz fél minden eshetőségre bebiztosította magát. A szerződés értelmében Szlovákia visszaküldheti azokat a vakcinákat, amelyek gyógyszerészeti szempontból esetleg nincsenek rendben. Az ügyvéd szerint kérdéses, hogy a szerződés valóban csak a közzétételével lépett-e hatályba.

Az egészségügy-minisztérium kedden (április 27.) arról tájékoztatott, hogy az orosz fél 600 adag oltóanyagot visz el Szlovákiából, hogy saját kezűleg ellenőrizze azt. Szerda reggel elszállították a vakcinákat. Az ellenőrzés egy hónapot vesz igénybe. Ezt követően hoz a tárca végleges döntést azzal kapcsolatban, hogy alkalmazni fogják-e a Szputnyikot Szlovákiában.

A szerződés itt érhető el.

TASR/para