„Az egészségügy rossz állapotban van, és ha nem egyesítjük az erőinket, az állampolgár fog ráfizetni”

2020. október 8. - 11:45 | Belföld

A Szlovák Egészségügy-minisztérium maximális erőbedobással készül arra az eshetőségre, hogy jelentősen növekedni fog a kórházi ellátásra szoruló koronavírus-fertőzöttek száma. Ezen a téren szakértők segítségét is igénybe veszi. A tárca ezzel a kijelentéssel az egészségügyi szolgáltatók és a páciensek képviselőinek szerdai nyilatkozatára reagált, mely szerint az egészségügy-minisztérium nem képes kezelni a koronavírus-pandémia miatt kialakult helyzetet.

„Az egészségügy rossz állapotban van, és ha nem egyesítjük az erőinket, az állampolgár fog ráfizetni”
Fotó: TASR - illusztráció

A tárca felhívta a figyelmet, hogy a vádaskodás és a támadás nem segíti elő a helyzet békés rendezését.

„Az egészségügy rossz állapotban van, és ha nem egyesítjük az erőinket, hanem helyette egymást fogjuk támadni, a páciens, az állampolgár fog ráfizetni” – figyelmeztetett Zuzana Eliášová, a tárca szóvivője.

A minisztérium cáfolta azt az állítást, miszerint nem áll rendelkezésre kellő mennyiségű védőfelszerelés. „A kórházak bebiztosították magukat, ha még többre lesz szükség, az Állami Tartalékalappal együttműködve tudunk segíteni” – közölte a szóvivő, hozzátéve: a félmillió megrendelt antigén teszt egy részét is az egészségügyi alkalmazottaknak szánják.

A tárca arról is tájékoztatott, hogy az első vonalban dolgozó egészségügyi alkalmazottak jutalmazására már elkülönítették a pénzt. Eliášová igazságos, az alkalmazottak valós érdemeinek megfelelő jutalmazást ígért. „Rövidesen teljesítjük, amit nyilvánosan megígértünk” – tette hozzá.

Szerdán közös sajtótájékoztatón bírálták az egészségügy-minisztériumot a Szlovákiai Kórházszövetség (ANS), a Szlovák Magánorvosok Szövetsége (ASL), az egészségügyi szállítási szolgáltatókat tömörítő szövetség (ADZS), a poliklinikák és egészségügyi intézmények szövetsége, az egészségügyi szakközépiskolák szövetsége, valamint a páciensek jogait védő szövetség (AOPP) képviselői. A sajtótájékoztató résztvevői a problémák között a védőfelszerelések hiányát, a pandémiaterv be nem tartását, az intézkedések kaotikus bevezetését említették, továbbá azt, hogy az egészségügyi alkalmazottak nem kapták meg az ígért jutalmat. A felszólalók azt is felrótták Marek Krajčí (OĽANO) egészségügy-miniszternek, hogy nem kommunikál velük. Hozzátették ugyanakkor, hogy készek tárgyalóasztalhoz ülni az egészségügyi minisztérium vezetőségével.

Több szövetség képviselője azt is kifogásolta, hogy az Általános Egészségbiztosító utófinanszírozásáról született döntést nem előzte meg szélesebb szakmai vita. Úgy vélik, ez a lépés csak fokozza a bizonytalanságot a szektoron belül.


(TASR)

Címkék: egészségügy